Đakovo: Ispraćaj 40. hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR Kosovo

0
Foto: MORH/ J. Kopi

Danas je u vojarni 3. gardijske brigade “Kune” u Đakovu održan svečani ispraćaj 40. hrvatskog kontingenta koji će sudjelovati u operaciji potpore miru KFOR u Republici Kosovo. Svečanost je okupila pripadnike oružanih snaga, članove obitelji i visoke dužnosnike, a posebnu pažnju privukao je trenutak označavanja promjene na čelu vojnog kontingenta.

U skladu s odlukom Hrvatskog sabora iz srpnja 2008. godine, oružane snage Republike Hrvatske sudjeluju u operaciji KFOR na Kosovu od 16. lipnja 2009. godine. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je važnost hrvatskog doprinosa u održavanju mira na Kosovu, podsjećajući na dosadašnje sudjelovanje Hrvatske u toj regiji.

HRVCON KFOR, koji će se pridružiti operaciji po dolasku druge grupe, brojit će 150 pripadnika, od kojih su devet žene. Zapovjednik kontingenta, brigadir Rajko Perić, istaknuo je kako je do sada u operaciju KFOR poslano ukupno 1872 pripadnika OS RH, od čega je 100 žena.

Foto: MORH/ J. Kopi

Na svečanosti se obratio i premijer Anušić, naglašavajući potrebu za snažnom i kvalitetnom Hrvatskom vojskom radi jačanja nacionalne sigurnosti. Govoreći o strateškim planovima Ministarstva obrane, Anušić je najavio dovršetak nabave helikoptera Black Hawk, oklopnih vozila Patria i Bradley, te revitalizaciju obalno ophodnih brodova. Također, ministar je najavio napore na povećanju materijalnih prava vojnika, dočasnika i časnika.

Na kraju, pripadnici oružanih snaga, Ivan Soldo i Sandra Špoljarić, izrazili su ponos što predstavljaju svoju državu te su istaknuli svoje služenje u Hrvatskoj vojsci kao pozitivan karijerni put. Svečani ispraćaj odaje počast hrabrim vojnicima koji će obnašati mirnodopske dužnosti u teškim uvjetima kako bi pridonijeli očuvanju stabilnosti na Kosovu.