Alergija na vrhuncu, evo što savjetuju stručnjaci

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Dok je većina sretna zbog lijepog i proljetnog vremena, alergičari vode borbu s već poznatim godišnjim ritualnom kihanja i šmrcanja. Vrhunac je upravo ovih dana, a travanj i svibanj najgori su za kronične bolesnike i astmatičare.

Procvalo drveće oslobađa velike količine peludnih zrnaca koja se nošena vjetrom dižu u zrak. U alergičnih osoba peludna zrnca nakon što udisanjem dođu na sluznicu dišnog sustava uzrokuju alergijsku upalu sluznice dišnog sustava, osobito gornjih dišnih putova, a u težim slučajevima i donjih.

Sezona alergija je u punome jeku. Alergičari ovih dana ne znaju gdje im je gore – na otvorenom ili u kući.

Ali samo nakratko, jer odmah počinju simptomi – kihanje i šmrcanje. Upravo je sada, pokazuju mjerenja, najveća koncentracija peludi u zraku.

“Imali smo blagu zimu i došlo je do ranijeg cvjetanja, osobito alergenih vrsta koje su nama izrazito značajne. Već sada u nekoliko dana smo imali umjerene i visoke koncentracije peludi breze, ne samo u Osijeku već na širem području Osječko-baranjske županije”, rekao je Ivan Damjanović, biolog, Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ za HRT.

Pelud breze je gotovo nemoguće izbjeći. Kronični bolesnici najteže podnose simptome. Važno je pridržavati se liječničkih uputa.

Dr. Višnja Prus, specijalizantica alergologije, kliničke imunologije i reumatologije preporučuje alergičarima da u kritičnom periodu, osobito ujutro i uvečer izbjegavaju boravak i rad na otvorenom, uzimaju redovno lijekove, pri dolasku i povratku u zatvoreni prostor potrebno se obavezno otuširati te držati zatvorene prozore.