56. vinkovačke jeseni pod geslom “Ide dika, kapu najerio”

0
Foto: Đuro Karalić

Ovogodišnje, 56. vinkovačke jeseni održat će se od 10. do 19. rujna pod tematskim geslom “Ide dika, kapu najerio”, najavljeno je na danas održanoj prvoj sjednici organizacijskog odbora kojom je predsjedao gradonačelnik Ivan Bosančić.

“Prošlogodišnje, jubilarne 55. Jeseni održane su u specifičnim uvjetima uslijed pandemije koronavirusa i misli da smo izvukli maksimum te možemo biti zadovoljni. Ove godine moramo pripremiti još veći spektakl, sve ono što smo željeli pripremiti i pokazati na prošlim 55. vinkovačkim jeseni i još nešto više od toga”, kazao je Ivan Bosančić rekavši kako će ovogodišnja vinkovačka jesenska manifestacija ponudit tradicionalne programe, ali i neke nove sadržaje.

Redatelj i scenograf svečanosti otvorenja Marko Sabljaković naveo je kako će se tijekom svečanosti otvorenja u pet scenskih slika uprizoriti vinkovački crkveni god na dan sv. Ivana Nepomuka, prikaz ophoda otočkih kraljica, polaganje temeljnog kamena za izgradnju vinkovačkog Hrvatskog doma, a potom i njegovo svečano otvorenje 1923. godine kada je na vinkovačkim ulicama održan Cvjetni korzo, koji će također biti jedna od scenskih slika.

Tematsko geslo “Ide dika, kapu najerio” stih je tzv. starovirskog svatovca, zabilježenog u Starim Mikanovcima nedaleko Vinkovaca, koji se izvodio do 50-tih godina prošloga stoljeća, pojasnio je Sabljaković dodajući kako su pjevanjem svatovca, koji se nalazi na popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine, djevojke nekada najavljivale svadbenu svečanost, a izvorni mikanovački začut će se tijekom svečanosti otvorenja 56. Vinkovačkih jeseni.

Direktorica Novosti Marija Gerovac ocjenila je kako je prošla godina bila zahtjevna, no, kada je naposljetku sve završilo, shvatilo se kako su Vinkovačke jeseni nešto što se u Vinkovcima mora održati bez obzira na sve. 

Po riječima tajnika Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije Stjepana Đurkovića, Jeseni će započeti 10. rujna tradicionalnim Folklornim večerima. Svečanost otvorenja održat će se 17., a državna smotra folklora 18. rujna dok će se 19. rujna, posljednjeg dana manifestacije održati svečana povorka sudionika 56. vinkovačkih jeseni i revija konjskih zaprega.