27. Svjetski dan televizije

0
foto: Pixabay

Javne i komercijalne televizije diljem svijeta 21. studenoga obilježavaju Svjetski dan televizije.

Podsjetimo, 1996. godine Opća skupština UN-a proglasila je 21. studenoga Svjetskim danom televizije s namjerom poticanja svjetskih televizija da svoje programe posvete miru i sigurnosti.

Inicijativu UN-a o važnosti i ulozi televizije kao i njezinoj moći podržale su udruge koje okupljaju javne i komercijalne televizije, poput Europske udruge javnih televizija (EBU), Asocijacije komercijalnih televizija Europe (ACT) te EGTA-e, asocijacije radijskih i TV kuća iz Bruxellesa.

U središtu pozornosti 27. svjetskog dana televizije jest pristupačnost i opredijeljenost televizije da bude pristupačna svima.

Iako je totalna TV dostupna u svako doba, bilo gdje te na svim uređajima, trebala bi biti podjednako pristupačna baš svima, bez obzira na njihov vid ili sluh. 

U povodu Svjetskog dana televizije u emisiju Dobro jutro, Hrvatska su se iz osječkog TV-centra uključila dva doajena HTV-a, snimatelj u mirovini Zorko Bešlić i tehničar u mirovini Miroslav Lačanin, koji su cijeli svoj radni vijek posvetili čarobnoj kutiji, i koji objasnili zašto je televizija timski rad. Poslušati možete na linku.