Gdje i kako se bogatiti na vrijednosnim papirima

0
foto:pixabay

Financijska sloboda i samostalnost u posljednje vrijeme sve su važnije teme. Stoga danas obrađujemo temu burze vrijednosnih papira. Što su to burze, kada su nastale, koliko ih ima, čemu služe i na koji se način trguje na njima.

Što su to burze vrijednosnih papira i kada su nastale?

Burza vrijednosnih papira je mjesto na kojima se brokerima i trgovcima vrijednosnih papirima prvenstveno dionicama i obveznicama omogućuje trgovanje. Burze su se razvijale kroz stoljeća, iako su pronađene glinene ploče još u Mezopotamiji, iako se spominju udjeli u organizacijama i u starom Rimu kao neka prijelomna godina spominje se 1602. godina. Naime te godine je osnovana Nizozemska istočnoindijska kompanija koja je prva izdala svoje dionice. Obveznice se spominju prvi puta krajem srednjeg vijeka i najčešće ih izdaju talijanski gradovi, kako bi popunili svoje gradske blagajne koje su ispraznili ratovi, česti u to vrijeme.

Najpoznatije svjetske burze, burze u hrvatskoj

Veliki se procvat i osnivanje velikog broja burzi dogodio pojavom interneta. Pojavom interneta vrijednosni papiri većinom prestaju biti u papirnom obliku i prelaze u digitalni oblik, što je omogućilo brži prelazak od jednog vlasnika ka drugom. Najveća svjetska burza je NYSE u  New Yorku, zatim redom slijede NASDAQ također u New Yorku, TSE u Tokiju, LSE u Londonu i SSE u Šangaju.

U hrvatskoj se danas trgovina vrijednosnim papirima odvija na Zagrebačkoj burzi, te je ona trenutno jedina u hrvatskoj iako to ranije nije bilo tako. Osim Zagrebačke burze postojala je i Varaždinska burza koja je 2007. godine u konsolidaciju hrvatskog tržišta kapitala pripojena upravo Zagrebačkoj.

Čemu služe burze?

Uloga burzi je vrlo važna, ovo su neke od njih:

  1. Prikupljanje kapitala za poslovanje -emisije dionica za prikupljanje sredstava za poduzeća
  2. Mobiliziranje sredstava za štednju u vidu investicija -štednje umjesto u banci u vrijednosnim papirima zbog većih prinosa
  3. Rast kompanija- kupnjom dionica drugih tvrtki omogućuje se rast kompanije
  4. Podjela profita -kroz isplatu dividendi dioničarima
  5. Korporativno upravljanje – veliki broj dioničara stavlja dodatan teret da uprave odgovornije vodi kompanije
  6. Omogućuje zaradu malim investitorima -ulaganjem malim investitorima omogućuje veliku zaradu
  7. Financiranje državnih tijela -kroz izdavanje obveznica država se može financirati na burzi
  8. Uloga barometra gospodarstva -veće ili manje trgovanje na burzi pokazuje stanje gospodarstva neke zemlje

Kako trgovati na burzi?

Trgovanje na Zagrebačkoj buri se odvija putem posrednika odnosno brokera. Broker je osoba koja je zaposlena u investicijskom društvu pri burzi. Broker izvršava naloge za kupnju ili prodaju vrijednosnih papira, te je dužan pošteno, pravedno i profesionalno postupati u najboljem interesu klijenta.

Pronaći dobrog brokera može biti od velike pomoći investitoru. Svojim radom na tržištu vrijednosnih papira broker može biti odličan izvor informacija prilikom odabira vrijednosnih papira u koje ulagati. Broker u većini slučajeva zarađuje na proviziji za provedenu transakciju te mu je u interesu imati zadovoljne klijente koji će mu se redovno vraćati i putem njegovog posredovanja trgovati na burzi.