Čak 67 posto radnika razmišlja o pronalasku dodatnog posla

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Inflatorni pritisci generirani rastom cijena energenata, hrane i drugih troškova života predstavljaju značajan izazov za mnoge radnike i njihove obitelji. Unatoč kontinuiranom rastu plaća, mnogi se suočavaju s teškoćama u podmirenju osnovnih potreba, piše ICT Business.

Potvrđuju to i rezultati ankete provedene od strane MojPosao, vodećeg portala za zapošljavanje u Hrvatskoj, koji je dio Alma Career grupacije a koja je istražila razmišljaju li radnici u Hrvatskoj o pronalasku dodatnog posla kako bi ‘podebljali’ svoj kućni budžet.

Inflacija je ‘odradila svoje’

Rezultati ankete, u kojoj je sudjelovalo više od 750 ispitanika, ukazuju na zabrinjavajuću dinamiku financijskih izazova koje mnogi radnici trenutno doživljavaju.

Naime, čak dvije trećine ispitanika (67 posto) razmišlja o obavljanju dodatnog posla, budući da njihova trenutačna plaća nije dovoljna za podmirenje osnovnih životnih troškova. Ističu da je inflacija “odradila svoje” te da većinu svojih primanja, neki i do tri četvrtine plaće, troše na hranu i režijske troškove.

Neki već rade dva posla

S druge strane, 13 posto ispitanika tvrdi da trenutačno ne razmišljaju o pronalasku dodatnog posla jer su zadovoljni svojom plaćom i sposobni su podmiriti svoje potrebe. Međutim, ističu da bi mogli razmisliti o traženju novog ili dodatnog posla ako se troškovi života nastave povećavati, a njihovi poslodavci ne odluče povećati njihove plaće kao kompenzaciju za rastuće životne troškove.

Svaka deseta osoba (10 posto) već radi dva posla kako bi preživjela, tvrdeći da je to neizbježno. Istovremeno, deset posto sudionika ankete u ovom trenutku je nezaposleno i traži posao, zaključuje ICT Business.