112 novopozitivnih u OBŽ

foto: OBŽ

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije na konferenciji za medije izvijestio je o najnovijim podatcima vezano uz pandemiju koronavirusa. U posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije testirana je 361 jedna osoba, od kojih je 112 pozitivno.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijek (44), Našice (13), Donji Miholjac (9), Đakovo (8), Valpovo (6), Belišće (6) i Beli Manastir (2). Sedam novopozitivnih osoba su s područja općine Đurđenovac, tri Gorjani, dvije Bilje, a po jedna osoba je s područja općina Antunovac, Bizovac, Čepin, Darda, Erdut, Čeminac, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Semeljci, Strizivojna, Trnava i Vladislavci.

U zadnja 24 sata u Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminulo je pet hospitaliziranih osoba. Ženska osoba iz Šaga rođena 1952. godine, tri muške osobe iz Osijeka rođene 1934., i 1948. godine te ženska osoba iz Belog Manastira rođena 1971. godine. Uz COVID-19 preminuli su imali druga teška oboljenja.

Trenutno su hospitalizirane 164 osobe, od čega 134 u KBC-u Osijek i 30 osoba u OB Našice. Na respiratoru se nalazi 22 pacijenta.

U samoizolaciji se nalazi 5.186 osoba.

Od ožujka policija je samoinicijativno provjerila 8.124 osobe koje su u izolaciji ili samoizolaciji te je ukupno utvrđeno 43 kršenja. Prema dojavama građana ukupno je do sada provjereno 351 osoba dok je utvrđeno 127 kršenja. Na konferencije za novinare načelnik Ladislav Bece rekao je kako je su do sada 52 policijska službenika bila zaražena koronavirusom, te 11 državnih službenika.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo OBŽ, Zlatko Pandžić rekao je kako su relativno visoki brojevi pozitivnih naspram testiranih dobra procjena koga treba slati na testiranje. Također je dodao kako se od početka idućeg tjedan počinju koristiti antigenski testovi, ali za internu upotrebu. Ti testovi imaju 97% točnost te se mogu koristiti samo za osobe koje imaju simptome i to unutar prvih sedam dana. Osobe koje nemaju simptome ili se testiraju nakon sedmog dana ne moraju dobiti točan rezultat te neće biti testirani antigenskim testovima, već kao do sada PCR testovima. Osobe koje se testiraju antigenskim testovima i budu negativne test će se ponoviti istim uzorkom PCR testom. Novi antigenski testovi koštat će do 100 kuna. – objasnio je.

Iako će novi testovi povećati brzinu i kapacitet testiranja i dalje se neće ići u masovno testiranje već prema procjeni epidemiologa i liječnika primarne zaštite kao i do sada, naglasio je Pandžić.