11. Rimski dani- Ulicama Cibala koračat će “Oni za kojima uzdišu djevojke”

0
foto: Grad Vinkovci

Ulicama najstarijeg europskog grada, drevnog doma dvaju rimskih careva, uskoro će ponosno koračati II, IN QUIBUS PUELLAE SUSPIRANT – „Oni za kojima uzdišu djevojke“.

Rimski dani, najveća vinkovačka proljetna manifestacija, u svom je jedanaestom izdanju tematski posvećena sportašima čije su vještine i u antičko doba, baš kao i danas, izazivale divljenje navijača i uzdahe ljepšeg spola.

Brojni posjetitelji tako će i ove godine na poseban način moći doživjeti najzanimljiviji i najintrigantniji period preko 8.000 godina duge povijesti grada na Bosutu.

„I ovoga puta potrudili smo se pripremiti zanimljiv, zabavan i edukativan program za sve dobne uzraste pa će tako svi koje put nanese u Vinkovce od 14. do 16. lipnja, moći doživjeti jedinstven prikaz života starih Cibala, probati ukusne delicije onoga doba, sudjelovati u brojnim radionicama i dječjim igraonicama, mimohodu rimskih legija i uzbuđenju pravih gladijatorskih borbi, a u subotu 15. lipnja u planu je zajedničko gledanje utakmice na velikom ekranu i navijanje za hrvatske nogometne gladijatore protiv njihovih španjolskih protivnika. Stoga, ovim putem pozivamo sve naše sugrađane i posjetitelje iz drugih hrvatskih gradova i općina da nam se pridruže i uživaju u Rimskim danima, manifestaciji kakvom se rijetki gradovi mogu podičiti“, poručio je uvodno gradonačelnik Ivan Bosančić.

Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci koji je jedna od najznačajnijih muzejskih ustanova u Hrvatskoj, u svijetu poznata upravo po arheološkim pronalascima iz rimskoga doba, naglasio je kako su inicijalno u središtu glavne teme trebali biti gladijatori jer su oni bili sportske zvijezde rimskog doba, ekvivalent suvremenim nogometašima.

„No, kada smo definirali datum i temu, nismo bili svjesni da će se odvijati za vrijeme Europskog prvenstva u nogometu pa je došlo do izmjena u programu. I dalje će biti prisutni gladijatori, ali predstavit ćemo i druge rimske sportove s loptom. Moderni nogomet ukorijenjen je u dvije grčko-rimske igre. Epikiros je grčka igra koja se igrala rukom i cilj joj je bio prebaciti loptu preko protivnika u vanjsko polje. Svaka ekipa imala je po 12 ili 14 članova i igra je bila iznimno nasilna, slična ragbiju ili američkom nogometu. Rimska verzija se zvala Harpastum, cilj je bio ne dati protivniku da loptu prenese na svoju polovicu terena, svi zahvati su bili dozvoljeni, a brojni autori tu igru opisuju kao iznimno atraktivnu, ali opasnu i nasilnu“, objasnio je Vulić.

Zanimljivo je kako je, prema riječima direktorice vinkovačke Turističke zajednice Martine Matković, interes lokalnih i nacionalnih udruga i društva za Rimske dane sve veći, puno ih se želi priključiti i prezentirati svoju ponudu i svoje vještine koje se temelje na antici i poglavito rimskom razdoblju.

„Važno je istaknuti i kako u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci iz godine u godinu nastojimo razvijati edukativni dio ove naše manifestacije pa uz keramičarske radionice, izradu nakita i radionice prilagođene djeci, ove godine uz pomoć Društva Naša djeca Vinkovci organiziramo rimski vrtić u kojemu će se djeca moći igrati s različitim rekvizitima, baš kao u rimsko doba. S nama će i ovoga puta biti HNK Osijek i Gradsko kazalište Joza Ivakić čiji će se članovi pobrinuti za spektakularan večernji program u petak 14. lipnja“, najavila je Martina Matković.

Nema sumnje kako će ovaj „spektakl u najavi“ privući veliki broj posjetitelja iz cijele Hrvatske, organizatori su se pobrinuli da sva tri dana budu isplanirana do najsitnijih detalja i preostaje jedino nadati se kako će vrijeme poslužiti i kako nas Vatreni neće razočarati.