Nestašica popularnog antibiotika: Ima li razloga za zabrinutost?

0
foto; OBŽ

Domaća farmaceutska kompanija Pliva HALMED-u je prijavila nestašicu antibiotika koji se često propisuje za bakterijske upale kod djece i odraslih. Antibiotik Klavocin ponovno će biti nedostupan od drugog dijela prosinca pa do 10. siječnja 2024. – javlja Dnevnik.hr

Uzroci privremene nestašice povezani su s proizvodnjom. Iz HALMED-a kažu da razloga za paniku nema jer su u Hrvatskoj u prometu drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, iste jačine i oblika koji imaju važeće odobrenje. Time je osigurana zamjenska terapija.

“Naša ustanova trenutno ima zalihu Klavocin tableta za otprilike mjesec dana, dostupni su lijekovi istog sastava od drugih proizvođača na tržištu trenutno, tako da se nadamo da će te količine biti dostatne za nadolazeću zimsku sezonu”, objasnila je magistra farmacije Katarina Šarić.

“U slučaju da ih nema na našem tržištu, onda se provodi postupak izvanrednog unosa u kojem se lijekovi koji su potrebni pacijentima nabavljaju iz druge države članice”, rekla je Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a.