Župan Dekanić primio u nastupni posjet srbijanskog konzula

0
foto: VSŽ

U Palači Srijem u Vukovaru župan Vukovarsko–srijemske županije Damir Dekanić, sa svojim zamjenicima Franjom Oreškovićem i Srđanom Jeremićem, primio je danas u nastupni posjet novog generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića.

Bila je ovo prigoda za međusobno upoznavanje, ali i razmjenu mišljenja oko unaprjeđenja postojeće suradnje – naročito kada je u pitanju realizacija prekograničnih projekata.

U tom smislu bilo je riječi o prekograničnom projektu pod nazivom „Dunav nas spaja“, koji treba povezati pripadnike nacionalnih manjina s područja Vukovarsko–srijemske županije i onih sa područja AP Vojvodine.

Vukovarsko–srijemska županija teritorijalno graniči sa Republikom Srbijom te postoje zajednički problemi koji se trebaju rješavati u međusobnoj koordinaciji stručnih službi s obje strane – prije svega kada se radi o problemima nelegalnih prelazaka državne granice, opasnostima od elementarnih nepogoda i drugim pitanjima globalnog karaktera.

Također, zajednička želja je unaprjeđenje položaja pripadnika srpske nacionalne manjine na području Vukovarsko–srijemske županije te hrvatske nacionalne manjine koja živi na području Republike Srbije.

Zaključeno je kako prostora za suradnju ima u mnogim segmentima – od kulture, sporta pa do gospodarstva te se posebna pažnja u idućem razdoblju treba usmjeriti u tom pravcu.