Župan Anušić u posjetu općinama Petrijevci, Bizovac i Koška

0
foto: OBŽ

Župan Ivan Anušić sa suradnicima danas je obišao općine Petrijevci, Bizovac i Košku te s općinskim čelnicima posjetio projekte koje financirala ili sufinancirala Osječko-baranjska županija. Tijekom posjeta razgovaralo se i o budućim projektima te potrebama općina pri čemu Županija može financijski pomoći u idućem razdoblju.

U Općini Koška besplatni udžbenici, pribor i obrok, vrtić, svi studenti imaju stipendiju

U posjetu Općini Koška župan je posjetio neke od zajedničkih investicija Općine Koška i Osječko-baranjske županije, odnosno energetski obnovljenu Osnovnu školu Ivane Brlić Mažuranić i zdravstvenu ambulantu u Koški. Razgovarao je s načelnikom Zoranom Kovačevićem koji je govorio o najuspješnijim projektima na području ove općine.

– U proteklih nekoliko godina na području Općine Koška provedeni su brojni projekti, od energetske obnove Područne škole u Breznici, zgrade Osnovne škole i sportske dvorane u Koški, ambulante u Koški, izgradnje dječjeg igrališta, a uključili smo se i u županijski projekt sufinanciranja stambenih kredita za koji odvajamo 3 milijuna kuna proračunskih sredstava. Također, sudjelujemo u još jednom projektu zajedno s Osječko-baranjskom županijom, a riječ je o osiguravanju besplatnog obroka za sve osnovnoškolce, čime ostvarujemo zadane ciljeve u vidu podizanja infrastrukturne kvalitete i društvenog standarda. Inače, trenutno se na području Općine Koška izvode intenzivni radovi na kanalizacijskom sustavu s obzirom da smo pročistač otpadnih voda već napravili, a investicija je vrijedna oko 60 milijuna kuna. Radimo i na izgradnji javne rasvjete te bi do kraja godine trebali imati rasvjetu u svim dijelovima naše općine, a u jednom mandatu izgradimo i otprilike 20 kilometara nogostupa – rekao je Zoran Kovačević te naglasio kako je ponosan što je Koška prepoznata kao općina u kojoj su besplatni vrtić, školski udžbenici i školski pribor te prijevoz učenika, a stipendije primaju i svi studenti.

– U protekle četiri godine Osječko-baranjska županija je u Općinu Koška investirala nešto više od 5 milijuna kuna. Istaknuo bih projekt energetske obnove OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, potom obnovu ambulante te projekte obnove županijskih cesta realiziranih kroz Županijsku upravu za ceste. Tu je dakako i jedan od najznačajnijih projekata naše Županije, u kojem sudjelujemo zajedno s Općinom Koška, a riječ je o besplatnoj prehrani za sve osnovnoškolce. Općina Koška je primjer na koji način se radi i upravlja ovakvim sustavom, što je na kraju i vidljivo po infrastrukturnoj uređenosti svih mjesta u općini. Nadam se da ćemo uspješnu suradnju nastaviti i u budućnosti, prije svega u razvoju novih kvalitetnih projekata – poručio je župan Anušić.

Općina Petrijevci: Spremni projekti i odlična komunikacija su put do investicija

U pratnji općinskog načelnika Ive Zelića i suradnika župan Ivan Anušić Osnovnu školu Petrijevci čija je zgrada energetski obnovljena te novouređenu zgradu općinske uprave.

Načelnik Ivo Zelić kazao je kako je Općina Petrijevci u protekle četiri godine s Osječko-baranjskom županijom realizirala više zajedničkih projekata, a među njima su i projekti energetske obnove zgrada Osnovne škole Petrijevci i Područne škole Satnica, ukupne vrijednosti više od 2,2 milijuna kuna.

– U rekonstrukciju i uređenje zgrade Općine Petrijevci uloženo je 320.000 kuna, a Županija je financirala i uređenje parka s dječjim igralištem te vanjskim fitnessom u Satnici vrijednih 180.000 kuna. Zajednički smo sufinancirali besplatne obroke za osnovnoškolce, u odnosu 70 posto Županija, a 30 posto Općina. U proteklom razdoblju uloženo je više od tri milijuna kuna u održavanje i saniranje prometne infrastrukture. Time dolazimo do toga da je Županija investirala više od 7,2 milijuna kuna u našu Općinu što je velika potpora u rješavanju mnogih društvenih i komunalnih problema s kojima se susrećemo – istaknuo je načelnik Ivo Zelić.

Župan Ivan Anušić napomeno je kako je Općina Petrijevci jedna od općina na području Osječko-baranjske županije koja je izuzetno stabilna, dobro funkcionira i ima kontinuirana investicijska ulaganja.

– Izgradnja kanalizacijskog sustava, ali i obilaznice oko Petrijevaca financirani su od strane Vlade Republike Hrvatske i resornih ministarstava, što znači da je odlična komunikacija od načelnika preko Županije sve do Vlade RH. Projekti koji se trenutno provode su veliki i pridonose mijenjanju vizure naselja, ali i olakšavaju život mještanima s područja Općine – rekao je župan Anušić.

Poručio je kako Osječko-baranjska županija zajedno s općinama i gradovima, ali i nacionalnim institucijama i resornim ministarstvima razvija i traži ravnomjeran razvoj svih dijelova županije. Pri tome, kako je naglasio, načelnici i gradonačelnici moraju imati spremne projektne dokumente kako bi te projekte zajedničkim snagama i realizirali.

Vrijedne investicije Osječko-baranjske županije na području Općine Bizovac

Projekt rekonstrukcije državne ceste DC2 na dionici između naselja Normanci i Josipovac jedan je od najvrjednijih projekata na području Općine Bizovac. Radovi se odvijaju planiranom dinamikom, a u njihov tijek danas uvjerio se i župan Ivan Anušić. U pratnji općinskog načelnika Srećka Vukovića obišao je mjesta trenutnih radova u centru Bizovca te neke od završenih zajedničkih investicija Općine Bizovac i Osječko-baranjske županije.

– Na području naše općine provode se dva velika projekta izgradnje i rekonstrukcije državne ceste DC2, na potezu od Samatovaca kroz Bizovac do Creta, čija je vrijednost 80 milijuna kuna, kao i projekt odvodnje u sklopu aglomeracije vrijedan 16 milijuna kuna. Nadam se da ćemo uskoro i nakon svih izvedenih radova uživati u blagodatima ovako vrijednih investicija – rekao je načelnik Vuković.

Župan Ivan Anušić istaknuo je kako su izuzetno vrijedni i kvalitetni projekti koji se trenutno izvode na području Općine Bizovac, a projekt izgradnje i rekonstrukcije državne ceste DC2 je jedna od najvrjednijih infrastrukturnih investicija u povijesti Općine.

– Riječ je o cesti koja je godinama bila u izuzetno lošem stanju i neadekvatna za promet kako mještana Općine tako i ostalih sudionika koji su njome prometovali. Sada ćemo je, zajedno s Hrvatskim cestama, Vladom RH i resornim ministarstvom, ali i Osječko-baranjskom županijom i Općinom, potpuno urediti – kazao je župan Anušić.

Osječko-baranjska županija je u protekle četiri godine u Općinu Bizovac izravno investirala 3,5 milijuna kuna. Dio tih sredstava utrošen je za neke od najznačajnijih općinskih projekata poput energetske obnove zgrade Osnovne škole Bratoljuba Klaića u Bizovcu, zatim za sufinanciranje školskog obroka za osnovnoškolce, koji Županija sufinancira 85 posto, a Općina preostalih 15 posto te druge zajedničke projekte.

Župan se danas sastao i s predstavnicima Voćarske zadruge Jabuka s kojima je razgovarao o aktualnim problemima voćarske proizvodnje te daljnjim planovima.

– Voćarska zadruga aktivno prati stvaranje i izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji će uskoro biti dovršen zahvaljujući, između ostalog, i naporima župana Ivana Anušića. To je neophodna investicija svim proizvođačima bez koje ne mogu kvalitetno raditi i planirati svoju proizvodnju. U situaciji u kojoj ne možete skladištiti i plasirati svoju robu u adekvatnom razdoblju, ne možete ni akumulirati određena financijska sredstva za daljnji rast svojih gospodarstava – rekao je Hrvoje Sudar, upravitelj Voćarske zadruge Jabuka te dodao trenutnu problematiku:

– Teško je procijeniti kolika će biti ukupna šteta od mraza na voćarskim kulturama s obzirom da vrijeme još uvijek ne ide u prilog proizvodnji, međutim smatramo da kod višnje ona neće biti prevelika, dok su recimo rane sorte trešnje stradale, a velike štete sigurno ćemo zabilježiti kod šljiva. Ipak, sačekat ćemo još malo s detaljnim analizama i procjenama – objasnio je Sudar.

Naglasio je da Zadruga ima i planove oko brendiranja određenih proizvoda. Naime, Zadruga je osnovana 2012. godine, najviše okupljenih proizvođača je iz Osječko-baranjske županije, a najveći dio proizvoda izvozi na europska tržišta, dok manji dio radi s domaćim partnerima. Posebna želja im je drugu klasu proizvoda zbrinuti i preraditi u proizvode koje bi brendirali na hrvatskom tržištu, što podrazumijeva i ekološku i konvencionalnu proizvodnju.

– Kao odgovor na brojne probleme koji proizvođači voća i povrća imaju, odlučili smo se na izgradnju Regionalnog distribucijskog centra koji će im pružiti organizaciju sustava proizvodnje, kvalitete, sljednosti i konkurentnosti na tržištu. Ondje će imati mogućnost prerade i s manje kvalitetnim voćem i s onima kojima je potrebna dodatna prerada, bilo da je riječ o pakirnici, sortirnici, sušari, proizvodnji soka, sustavu hlađenja ili ekološkoj liniji za obradu voća i povrća. Nadam se da će Centar pomoći u opstanku svim proizvođačima, ali i onima koji se u budućnosti žele baviti voćarstvom i povrtlarstvom. Svima nudimo ruku suradnje, a u konačnici zajednički realiziramo i ovaj veliki projekt izgradnje RDC-a. Nadam se da ćemo nakon ovog prvog Centra nastaviti s izgradnjom i ostalih – zaključio je župan.