Župan Anušić posjetio Hrvate u Bosanskoj Posavini

0
foto:obž

Župan Ivan Anušić danas je posjetio mještane župe Hrvatska Tišina kako bi s Hrvatima u Bosanskoj Posavini razgovarao o poteškoćama s kojima se susreću u svakodnevnom životu. Mjesta Donji i Gornji Hasić prije 1990. godine brojala su oko 500 domaćinstava, a danas ih je svega 50-tak. Riječ je o Hrvatima koji su se nakon rata vratili na svoja ognjišta gdje žive i njeguju tradiciju svog naroda.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Donji Hasić Luka Mikić sa suradnicima i župan Anušić zapalili su svijeće ispred centralnog križa na mjesnom groblju u znak sjećanja na žrtve rata mještana ovog kraja. Posjetili su sportski centar „Mladost Hasić“, nekadašnju osnovnu školu i Dom kulture u Hasiću.

– Dom kulture je 90-tih godina sravnjen sa zemljom, a kada smo se vratili u selo, nismo zatekli ni jednu ciglu našeg Doma. Slično je bilo i s obiteljskim kućama koje smo kao i Dom proteklih godina sustavno obnavljali – rekao je Luka Mikić.

Ponovna izgradnja Doma bila je donacija novoformirane Općine Domaljevac – Šamac u znak zahvalnosti ljudima koji su branili područje ove općine za vrijeme Domovinskog rata. Izgrađen je prema sustavu „roh bau“, a  dovršetak pomažu mještani koji su iselili u inozemstvo. Kako bi Dom kulture uskoro bio u potpunosti izgrađen, donaciju će za pomoć Hrvatima u Posavini dati i Osječko-baranjska županija.

– Naša je dužnost brinuti i o Hrvatima izvan Hrvatske, stoga Osječko-baranjska županija kontinuirano pomaže Hrvatima, kako u Vojvodini tako i u Bosni i Hercegovini. Uključili smo se i u projekt „Jedna hrvatska županija – jedna obnovljena kuća u BiH, kojim je naša Županija izgradila kuću u Bosanskoj Posavini za jednu povratničku obitelj. Dio sredstava za dovršetak Doma kulture u Hasićima izdvojit ćemo iduće proračunske godine kako bi mještanima ovih naselja osigurali mjesto za održavanje kulturnih manifestacija, druženje i njegovanje kulture i tradicije Hrvata Bosanske Posavine – rekao je župan Anušić.

Iznimno aktivno je i društvo „Udruga Hasićani“ čiji se predsjednik Vlado Blažanović također danas sastao sa županom Anušićem. Udruga više puta godišnje okuplja mještane, ali i one koji su se tijekom posljednjih godina odselili u inozemstvo, na sportskim i kulturnim događanjima u Hasićima.