Zubčić: brojke zabrinjavaju, KBC Osijek kao regionalni centar pri kraju kapaciteta

0
foto: OBŽ

Nakon današnjih rekordnih brojki od 237 zaraženih u Osječko-baranjskoj županiji javnosti se na konferenciji obratio Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek te otkrio kakvo je stanje u bolnici. U laboratoriju za mikrobiologiju KBC-a Osijek testiran je do sada najveći broj uzoraka njih 538 od kojih je 207 pozitivno. Na području Osječko-baranjske županije testiranje se vrši i u Zavodu za javno zdravstvo, a KBC Osijek testira i za druge županije.

Trenutno je hospitaliziranih 205 osoba ukupno, od čega 168 u KBC-u i 37 u OŽB Našice. Na respiratoru se nalazi 37 pacijenta. ,,Brojke zabrinjavaju i nisu optimističke, mi smo osigurali u KBC Osijek za covid bolesnike oko 200 kreveta i s trenutnim funkcioniranjem KBC-a to je neki maksimalni kapacitet kreveta koji mi možemo izdvojit, ujedno da druga zdravstvena zaštita koju pružamo ne bude ozbiljno narušena.” – rekao je Zubčić te naglasio kako se svakoga dana po pet pacijenata oboljelih od covida prebacuje u našičku bolnicu.

KBC Osijek regionalni je centar za svih pet slavonskih županija gdje se prebacuju svi najteži bolesnici zbog čega ovi kapaciteti brzo mogu biti popunjeni. Zubčić je izrazio upozorenje i zabrinutost po pitanju nedostatka medicinskog osoblja kojih trenutno van rada zbog pozitivnog nalaza ili samoizolacije. Kojih trenutno ima 84, od čega su 22 liječnika i 62 medicinske sestre/tehničara.

Ukupan broj djelatnika je 3100, od čega liječnika 580 i 1300 medicinskih sestara/tehničara. Dio zaposlenih morat će preći raditi u dvoranu Gradski vrt ako se i ti tercijarni kapaciteti počnu puniti. ,,Kada se KBC Osijek i OŽB Našice popune ostaje nam zadnja linija obrane, a to je dvorana Gradski vrt koju polako pripremamo, nabavljamo opremu koja nedostaje zajedno s Civilnom zaštitom. Dobar dio opreme imamo u skladištu Civilne zaštite u Bizovcu, nadamo se da nam neće to zatrebati. Ako zatreba KBC Osijek će uzeti brigu za te pacijente.” – rekao je Zubčić.

,,Apeliram na građane da se pridržavaju svih uputa. Preko 200 pozitivnih svakoga dana je velik broj za Osječko-baranjsku županiju. Nama gravitiraju pacijenti i iz drugih slavonskih županija, sve su to teški pacijenti, oni koji su stanjem pred respirator ili su na respiratoru, svi oni idu u naš KBC.” – naglasio je.