Žena u Slavoniji primila cjepivo pa preminula. HZJZ: Nije zbog cijepljenja

0
foto:pixabay

88-godišnjakinji je pozlilo nakon što je primila cjepivo. Preminula je u petak ujutro u ambulanti u Starim Perkovcima. Slučaj je pod istragom i sve je prijavljeno Agenciji za lijekove i Ministarstvu zdravstva, javlja DNEVNIK.hr.

Nakon što je primila cjepivo AstraZeneca, ženi (88) pozlilo je u ambulanti u Starim Perkovcima, u Brodsko-posavskoj županiji. Nedugo nakon toga je preminula, potvrdio je za DNEVNIK.hr ravnatelj brodsko-posavskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Ante Cvitković.

Iako je medicinsko osoblje uložilo sve napore da ju spasi, to nije uspjelo. ”Sve su službe i svi koji trebaju biti obaviješteni o tome. Istraga je u tijeku”, kaže dr. Cvitković.

O svemu se oglasio HALMED i HZJZ. 

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) zaprimili su prijavu, proveden je hitni postupak te je utvrđeno da nema uzročno-posljedične povezanosti s cijepljenjem. Klinička slika, žene upućuje na srčani arest, priopćio je HALMED.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

“Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) zaprimili su prijavu neželjenog događaja sa smrtnim ishodom u 88-godišnje osobe koji je vremenski povezan s primjenom cjepiva.

Proveden je hitni postupak ocjene ove prijave te je utvrđeno da nema uzročno-posljedične povezanosti s cijepljenjem. Prema informacijama zaprimljenima od prijavitelja, klinička slika događaja upućuje na srčani arest, kojemu je u podlozi od ranije poznata ishemijska bolest srca.

Temeljem dostupnih informacija isključeni su uzroci koji bi mogli dovesti do smrtnog ishoda neposredno nakon cijepljenja. Odnosno, isključena je mogućnost anafilaktičke reakcije jer nije bilo neposredne alergijske reakcije te se nisu razvili simptomi kao što su bronhospazam, kožne promjene ili edem.

Također, isključena je mogućnost medikacijske pogreške, odnosno neodgovarajuće primjene cjepiva.

Napomenuli bismo da se trenutačno u provođenju cijepljenja protiv bolesti COVID-19 prednost daje starijim osobama s obzirom na to da kod njih postoji veći rizik od razvoja teškog oblika te umiranja od bolesti COVID-19.

Međutim, budući da cijepljenje protiv bolesti COVID-19 ne smanjuje smrtnost iz drugih uzroka, i tijekom razdoblja u kojem se cijepljenje provodi mogući su smrtni ishodi slijedom drugih uzroka, koji će u određenim slučajevima vremenski koincidirati s cijepljenjem.

U Europskoj uniji svakodnevno od različitih uzroka umire oko 12.000 osoba, od kojih je 83% u dobi starijoj od 65 godina”, naveli su u priopćenju.