Zbog ASK Hrvatska ostala bez 20 tisuća svinja, direktna šteta preko 5 milijuna eura

0
foto: Pixabay

Zbog afričke svinjske kuge smo ostali bez gotovo 20 tisuća svinja a većina njih je eutanazirana, dok je dio uginuo nakon zaraze tom virusnom bolešću koja se vrlo brzo širi. Poljoprivrednici su ogorčeni a vladajući tvrde da poduzimaju sve moguće mjere.

Prema posljednjim podacima, afrička svinjska kuga potvrđena je na 870 gospodarstava, potvrdila je za HRT Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane u Ministarstvu poljoprivrede.

Vukovarsko-srijemska županija je najviše zahvaćena ovom bolešću te su gotovo svi slučajevi dosad zabilježeni u njoj, ali poljoprivrednici su i dalje u strahu da bi se ASK mogla proširiti i dalje.

Ljudi se ne mogu zaraziti afričkom svinjskom kugom, ali se može prenijeti na divlje životinje, objasnila je Tatjana Karačić i istaknula da je prema grubim procjenama direktna šteta od ASK temeljem dosad usmrćenih ili uginulih životinja preko 5 milijuna eura. Utvrdi li se ASK na nekom gospodarstvu, sve svinje na tom gospodarstvu moraju se što prije usmrtiti i usmjeriti u objekt za preradu nusproizvoda. Takav nusproizvod se spaljuje u spalionici. Nakon usmrćivanja životinja zbog bolesti na gospodarstvu minimalno 12 mjeseci ne smije biti novog uzgoja domaćih svinja, piše HRT.

Podsjećamo, danas kreće drugi krug isplate poljoprivrednicima za štete nastale pojavom ove zarazne bolesti.