Završen foto natječaj “Volim svoju županiju”

0
foto: Hrvatska zajednica županija

Što povezuje tramvaj, ovce, snijeg, koprivu, smokvu, Nema, brodove i ljude? Bacite oko na galeriju najboljih ovogodišnjih fotografija „Volim svoju županiju“ i uživajte u virtualnom putovanju Lijepom Našom.

Foto natječaj „Volim svoju županiju“ 2022. je završio, a stručni žiri je odabrao najbolje fotografije koje su amaterski i profesionalni fotografi slali sedmu godinu zaredom kako bi pomogli ispričati priču o ljepotama hrvatskih krajeva.

Predsjednica stručnog žirija i ove je godine bila naša proslavljena fotografkinja Mare Milin. Uz Mare, o najboljim su fotografijama odlučivali Franca Moscarda iz Istarske, Petra Vadlja iz Međimurske i Davor Pavić iz Splitsko-dalmatinske županije.

„Projekti koje pokrećemo unutar Hrvatske zajednice županija kao krovne organizacije svih županija usmjereni su prvenstveno na suradnju i promoviranje interesa svih jedinica regionalne samouprave, bez obzira na njihove različitosti. Osim geografskih, različitost u starim običajima, načinu života, tradicionalnim vrijednostima čini jedinstvenu cjelinu koju možemo vidjeti kroz ove fotografije. Upravo zato svake godine biramo kolege iz različitih županija za članove žirija – dobivamo nove poglede i učimo jedni od drugih“, ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija, ujedno i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Žiri je odabrano 21 fotografiju – po jednu iz svake županije, a osim te kategorije, sudionici su se mogli natjecati u još dvije: fotografija s najvećim brojem glasova prikupljenih putem Facebooka unutar aplikacije volimzup.hr te najbolja fotografija snimljena dronom.

Najviše glasova, gotovo 2000, osvojila je fotografija Zamišljena sjenica, autora Dorijana Delosta iz Primorsko-goranske županije. Najbolja dronska fotografija također je snimljena na području Primorsko-goranske županije, a radi se o Marini Punat autora Vladimira Bogovčića.

Prva tri mjesta prema mišljenju stručnog žirija zauzele su sljedeće fotografije:

1. Zamagljen, Mary Crnković Pilaš – Grad Zagreb

2. Čuvar stada, Antonio Oršulić – Dubrovačko-neretvanska županija

3. Snježna kapelica, Goran Lončar – Vukovarsko-srijemska županija

Ostali dobitnici po županijama:

4. Čarolija prirode, Suzana Kevek – Ličko-senjska županija

5. Vestibul, Leo Lendić – Splitsko-dalmatinska županija

6. Predvodnik stada, Oliver – Istarska županija

7. Most (izletište Bara Grubišno polje), Dejan Adžić – Bjelovarsko-bilogorska županija

8. Moj Nemo, Staša Sobolevski – Primorsko-goranska županija

9. Pred polijetanje, Ivan Selci – Virovitičko-podravska županija

10. Kopriva, Darko Šostarec – Koprivničko-križevačka županija

11. Insula intra Dravam et Muram, Nikola Tomašić – Međimurska županija

12. Vrani konji gizdavi jure dok se ne razdani, Valentina Bošnjak – Brodsko-posavska