Završava bijeli štrajk sudaca, čeka se odluka državnih odvjetnika

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Bijeli štrajk sudaca danas bi trebao završiti. Čanovi Upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca su jučer, 1. veljače održali sastanka s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom. Na sastanku su bili i predstavnici državnih odvjetnika, ali će se oni danas oglasiti prekidaju li bijeli štrajk.  

Ministarstvo pravosuđa i uprave pozdravilo je u četvrtak odluku o obustavi štrajka pravosudnih dužnosnika te za idući tjedan najavilo nastavak dijaloga s Udrugom hrvatskih sudaca (UHS) o unapređenju materijalnog statusa.

Ministarstvo je podsjetilo da su primanja sudaca u mandatu aktualne Vlade već unaprjeđena 2019. povećanjem osnovice za 6 posto i 2023. za 13 posto te korekcijom koeficijenata za pravosudne dužnosnike prvog stupnja.

Suci i državni odvjetnici traže donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koje im je Vlada obećala donijeti do kraja 2023., a kojim bi se potpuno uredile plaće i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika, u skladu s postignutim standardima u državama članicama Europske unije.

Suci i državni odvjetnici su od 22 siječnja do petka 2. veljače tijekom tzv. bijelog štrajka odgodili sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.