Započela druga faza cijepljenja u OBŽ i to s AstraZenecom

0

Danas je u Domu zdravlja Osječko-baranjske županije počela druga faza cijepljenja koja obuhvaća osobe starije od 65 godina i kronične bolesnike. Današnje cijepljenje započelo je s cjepivom proizvođača AstraZeneca, za čije je cjepivo vežu mnoge kontroverze upravo za ove dobne skupine. Cijepljenje je počelo u Osijeku.

Prva pacijentica je 72-godišnja Osječanka Gordana Žderić koja se prijavila za cijepljenje svom doktoru obiteljske medicine, Mariju Ćurkoviću.

,,Odlučila sam se cijepiti da bi zaštitila sebe i ostale te postigli u Hrvatskoj optimalni postotak procijepljenosti kako bismo mogli barem donekle živjeti.” – komentirala je Gordana nakon primljene prve doze cjepiva.

,,U mojoj ambulanti je 202 pacijenta pristalo na cijepljenje, bilo je odbijanja zato što kolaju razne informacije da to cjepivo nije pogodno za osobe starije od 65 godina, međutim moram reći da je EMA odobrila to cjepivo i da je ono po kvaliteti, učinkovitosti i sigurnosti dobro jedino što nema dovoljno podataka da bi se dala točna klinička procjena za pacijente što su stariji od 65 godina.” – o cjepivu rekao je doktor Ćurković.

Druga faza cijepljenja počela je paralelno s završetkom prve faze na području županije. ,,Od početka cijepljenja procijepili smo preko 50% zdravstvenih djelatnika, interes je sve veći. Ostalo nam je oko 150 doza za prvu fazu cijepljenja na području Đakovštine koje ćemo iskoristiti do kraja tjedna.” – rekao je ravnatelj Doma zdravlja Mato Lukić.

Ukupno je za područje županije pristiglo 1100 doza AstraZenecinog cjepiva ovaj tjedan te 1752 doze Pfizera i 600 doza Moderne.

Do sada je za drugu fazu prijavljeno preko 20 tisuća zainteresiranih osoba. Doktor Dijanić, glavni županijski epidemiolog HZZJZ rekao je kako se sve priprema i za treću fazu koja će se provoditi u ordinacijama obiteljske medicine, ali da je spremno 26 punktova i 60 timova za masovno cijepljenje ukoliko za to bude potrebe.