Za vikend slavimo blagdan sv. Vinka

0
foto: Val grupa/arhiva

Vincekovo, Vinkovo kako ga nazivaju u Podunavlju ili Vinceška u Baranji će u vikendu koji je pred nama, oko blagdana svetog Vinka, 22. siječnja, u slavonske i baranjske vinograde, vinarije i vinoteke privući goste koji će uživati u dobrim vinskim kapljicama i zanimljivim tradicijskim običajima.

Uz blagdan svetog Vinka, kad uobičajeno započinju zimsko-proljetni radovi u vinogradu, vezani su brojni tradicijski običaji među vinarima u kontinentalnoj Hrvatskoj. To je ponajprije posveta vinove loze i vinograda, u nadi i vjerovanju da će godina biti uspješna. Upravo zato, okupljeni gosti i prijatelji vinogradara, lozu toga dana škrope svetom vodom te ju „časte“ veselom pjesmom i darovima iz pušnice, poput najukusnijih kobasica, švargla i kulena.

Poput Martinja, Vinceška je prigoda za slavlje u vinskom podrumu. Većina vinskih podruma otvorena je u uobičajenom radnom vremenu uoči i na sam dan Sv. Vinka, a iako će mnogi vinogradari Vincešku proslaviti s prijateljima, neće odbiti ni slučajnog dobronamjernog veselog gosta!

Pogledajte popis koji vas slavonski, baranjski i podunavski vinari ovog Vinkova pozivaju da se s njima proveselite, okrijepite domaćim vinom, pečenim kobasicama, „ljutim“ čobancem, fiš-paprikašem, grahom iz glinenog ćupa i drugim delicijama, pa uz tamburaše zajedno nazdravite uspješnoj vinogradarskoj godini.

Vinceška u baranjskim podrumima:

20.-21.1.2024., Etno kuća Martinov, Zmajevac. S početkom od 12 sati, u ponudi će biti vina vinarije OPG Martinov, uz domaću baranjsku zimsku kuhinju: grah gulaš u glinenom ćupu, koljenica s kiselim kupusom i krumpirima, sarma, pečene kobasice i pečenu slanina.

20.1.2024.Vinoteka Svijetli dvori, Karanac. Od 14 sati u vinoteci i kleti Svijetli dvori uz slobodan ulaz u ponudi će biti kušanje vina, kuhano vino i grah sa kobasicama, uz prigodni glazbeni program. Upiti i rezervacija stola u kleti na tel. 091 128 18 46.

20.1.2024.Obiteljski podrum Zajec, Zmajevac. Od 12 sati u vinskom podrumu koji se nalazi u Katoličkom surduku (Planina 187) organizirano je kušanje vina i pečenje domaćih delicija uz nastup Gorana Salajića na gitari.

Sve lokacije i ponude možete pratiti ovdje.