Za stambeno zbrinjavanje mladih poljoprivrednika milijun eura

0
foto: Vlada RH

Vlada je na sjednici u srijedu donijela Program potpore za unapređenje uvjeta stanovanja mladih poljoprivrednika za 2024. godinu, za što je osigurano milijun eura.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da je cilj programa pomoći mladim poljoprivrednicima, odnosno onima ispod 40 godina starosti i koji žive u jedinicama lokalne samouprave koje su donijele programe potpore za unapređenje uvjeta stanovanja mladih obitelji, da im se omogući dodatnu potporu za kupnju, izgradnju ili rekonstrukciju objekata za stanovanje.

Tom potporom, želi se doprinijeti njihovoj odluci da se nastave baviti poljoprivredom, ostanu u ruralnom području, proizvode hranu te pružaju usluge u takvim područjima.

Iznos od milijun eura za provedbu ovog Programa u 2024. osiguran je u državnom proračunu, rekla je Vučković. Također je navela kako su korisnici potpore one jedinice lokalne samouprave koje su u svojim proračunima za 2024. osigurale financijska sredstva za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji na selu i donijeli programe potpore za unaprjeđenje uvjeta stanovanja takvih obitelji.

Krajnji primatelji, kako je navela, će biti mladi poljoprivrednici koji su zadovoljili propisane uvjete, koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana prije podnošenja zahtijeva te imaju manje od 40 godina.

Iznos potpore za mlade poljoprivrednike koji zadovolje uvjete iznosi 100 posto potpore koju je krajnjem primatelju dodijelila JLS u skladu s uvjetima iz svog programa za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji na selu, navodi se u obrazloženju odluke Vlade.