Voda u jednom naselju u OBŽ neispravna za piće

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije uputili su obavijest o neispravnosti vode za piće korisnicima vode iz lokalne vodoopskrbe naselja Josipovac Punitovački.

U svrhu državnog monitoringa 26. ožujka 2024. godine izvršeno je uzorkovanje vode za ljudsku potrošnju iz lokalne vodoopskrbe naselja Josipovac Punitovački od strane djelatnika Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. 

Obavještavamo korisnike vode za ljudsku potrošnju koji su priključeni na lokalnu vodoopskrbu Josipovac Punitovački da rezultati analize uzorka vode za ljudsku potrošnju nisu skladni maksimalno dozvoljenim koncentracijama iz Priloga I. Pravilnika o parametrima sukladnosti, metodama analiza i monitorinzima vode namijenjene za ljudsku potrošnju (NN 64/2023 i 88/2023) za parametar: koliformne bakterije

S obzirom da postoji rizik za ljudsko zdravlje korisnika koji bi koristili takvu vodu u svrhu ljudske potrošnje, preporuka je korištenje zdravstveno ispravne vode iz provjerenih izvora (npr. galoni, flaširana voda, cisterne sa zdravstveno ispravnom vodom i sl.). Ukoliko se na vlastitu odgovornost ipak koristi voda iz spomenutog lokalnog vodovoda u svrhu ljudske potrošnje, preporučamo prethodno prokuhavanje vode kroz tri (3) minute i čuvanje takve vode na hladnome u čistim (dezinficiranim) posudama.

Bez provođenja dezinfekcijskih postupaka vodu iz lokalnog vodovoda koristiti isključivo u sanitarne svrhe.