Vlasnik staforda koji je izgrizao i ubio njegovu baku branit će se sa slobode

0
foto:Pixabay

Sutkinja istrage Iva Lovrin umjesto istražnog zatvora odredila je 28-godišnjaku mjere zabrane približavanja i kontaktiranja.

Odlukom sutkinje Županijskog suda u Zadru, 28-godišnjem vlasniku psa, američkog staforda, koji je do smrti izgrizao 82-godišnjakinju, njegovu baku, odbijen je prijedlog Općinskog državnog odvjetništva za određivanjem istražnog zatvora do mjesec dana zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, doznaje Zadarski list.

Sutkinja istrage Iva Lovrin umjesto istražnog zatvora odredila je 28-godišnjaku mjere zabrane približavanja i kontaktiranja. Nakon odluke Suda, 28-godišnjak je pušten da se brani sa slobode.

28-godišnjak koji je unuk preminule 82-godišnje žene te vlasnik američkog staforda koji ju je prije dana dana usmrtio, ispitan je danas u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti odnosno teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 222. st. 4. u vezi sa čl. 215. st. 3. u vezi st. 1. Kaznenog zakona.

Obdukcijom je utvrđeno kako je preminula od posljedica ugriza psa. Iz Općinskog državnog odvjetništva navode kako postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 28-godišnjak tijekom siječnja 2024. godine, u obiteljskom stanu u Zadru, u kojem je živjela oštećenica zajedno s članovima obitelji, postupio protivno odredbama čl. 4. toč. 20. i čl. 53. Zakona o zaštiti životinja i čl. 4., čl. 5. i čl. 10. Pravilnika o opasnim psima, iako je bio svjestan da je njegov pas pasmine Američki stafordski terijer opasan i da bi mogao ugroziti život ljudi te da takvog psa ne smije ostaviti drugim osobama na čuvanje.

Osnovano se sumnja da je, unatoč navedenom, ostavio psa na čuvanje članici obitelji kojoj je taj pas nanio teške i po život opasne ozljede uslijed kojih je preminula, između 23.00 sata 29. siječnja 2024. do 04,00 sata 30. siječnja 2024, priopćilo je ranije danas Općinsko državno odvjetništvo.