VLADA Beroš: Sve više osoba pati od postcovid sindroma

0

Iako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje stabilna sve je više osoba s postcovid sindromom, patološkim stanjima koja su posljedica preboljele zaraze koronavirusom, istaknuo je u četvrtak ministar zdravstva Vili Beroš.   

Do 1. veljače obrađeno je više od 1000 postcovid pacijenata, a najčešće su tražili skrb pulmologa, kardiologa i drugih internista, te neurologa i psihijatara, rekao je Beroš na sjednici Vlade iznoseći podatke o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

Pokretanje istraživanja o postcovid sindromu

Najteži pacijenti s postcovid sindromom zbrinjavaju se stacionarno, a većina ih se liječi u postcovid ambulantama ili drugim specijalističkim ambulantama.

Zbog sve većeg broja takvih slučajeva, dnevne bolnice u šest bolničkih ustanova namijenjene su isključivo za daljnje praćenje pacijenata nakon akutne faze covida-19.

Beroš je rekao da se razmišlja i o pokretanju istraživanja koje će pokazati opseg, incidenciju i trajanje novog sindroma, o kojemu je sada malo toga poznato.

Aktualna epidemiološka situacija je i dalje stabilna, a broj novozaraženih i hospitaliziranih smanjuje se na tjednoj razini. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ponovno je pao ispod 3000, što znači da u mjesec dana bilježimo pad od 46 posto.

Udio novozaraženih u broju testiranih u zadnja 24 sata iznosio je 8,70 posto.

Vezano uz dostupnost cjepiva, Beroš je izvijestio da je od 27. prosinca do 3. veljače zaprimljeno ukupno 104.130 doza cjepiva Pfizer i 8400 doza cjepiva Moderna.

U istom je razdoblju aplicirano 91.956 doza cjepiva, a drugom dozom docijepljene su 32.642 osobe.

U zdravstvenom sustavu do sada je aplicirano 46.271 doza, u domovima za starije i nemoćne 37.046 doza, a na području Sisačko-moslavačke županije 7874 doze.

Ukupno je dosad zabilježeno 535 prijava blažih sumnji na nuspojave cjepiva.

Isporuku predviđenih većih količina cjepiva AstraZenece, koje je Europska agencija za lijekove odobrila prošli petak, očekuje se u najkraćem mogućem razdoblju, istaknuo je ministar. 

Izvijestio je da su objavljene nove epidemiološke upute za domove za starije i nemoćne pa sada osobe koje su procijepljene ili preboljele covid-19 mogu napuštati prostor doma. 

Uvjet je da je proteklo najmanje 14 dana od primitka druge doze cjepiva ili da su preboljele covid unutar 90 dana od početka bolesti.