Vlada apelira na osobnu odgovornost radi zaštite zdravstvenog sustava

0
FOTO: VLADA RH

Vlada Republike Hrvatske pozvala je u petak građane na osobnu odgovornost pri poštivanju mjera propisanih u vezi s koronavirusom jer, kažu, ako se od toga odustane – doći će do preopterećenosti zdravstvenog sustava koji ima svoje granice.

“Ovo nije zastrašivanje ili širenje panike već apel jer je zdravstveni sustav najranjiviji i ukoliko se bolnički kapaciteti nastave puniti na ovaj način – možemo doći u situaciju da adekvatnu zdravstvenu skrb neće moći primiti ni oni koji boluju od drugih bolesti, a nužno im je potrebna. U takvoj situaciji još nismo i imamo kapacitete, ali vrlo lako možemo biti”, poručila je Vlada putem Facebooka.

Dodaju kako velik broj zaraženih osoba ne znači nužno da sve te osobe imaju iste simptome ili da jednako teško podnose virus, velika većina nema teže simptome ili ih nema uopće, ali svaki novi teži slučaj treba bolničku njegu.

Vlada je ocijenila kako su mjere koje su na snazi sasvim dovoljne da se izbjegne širenje zaraze ako se poštuju – držanje distance, redovita dezinfekcija ruku i nošenje maski, kada je to potrebno prema preporukama HZJZ-a i Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

“Što je manji broj zaraženih, manja je opterećenost zdravstvenoga sustava i prije ćemo doći u situaciju da se mjere mogu ukinuti”, dodaje.
Kažu da u odnosu na druge EU države sa sličnim brojkama Hrvatska ima puno liberalnije mjere i žele da takve ostanu. “Život ne smije stati i upravo zato razgovaramo s gospodarstvenicima te radimo sve kako bismo nastavili živjeti sa što je moguće manje smetnji do pronalaska lijeka ili cjepiva, ali zato trebamo vašu pomoć”, napominju iz Vlade.

“Svatko od nas ima li poznaje nekoga tko ima potrebe za nekakvom zdravstvenom njegom, svatko od nas ima svoje bližnje i radi brige za njih hajdemo pokazati da zajedno možemo izdržati”, dodaju.

Na često pitanje zašto se sada preporučuju maske, a ranije to nije bilo tako, kažu da je covid-19 novi virus i kako ga upoznajemo – tako se mijenjaju i spoznaje o tome što može pomoći, a što ne u zaustavljanju njegova širenja.

“Maske su se pokazale kao dobar alat i zato apeliramo da ih nosite kada je potrebno”, zaključuju uz popis kada su maske obavezne i koji su izuzeci za njihovo nošenje.