Virovitica najviše povećala sredstva za subvencije poduzetnicima- izdvojeno preko 8,5 milijuna eura

0

Grad Virovitica zauzeo je prvo mjesto u najnovijoj analizi portala Gradonačelnik.hr, napravljenoj prema zadnjim dostupnim podacima Ministarstva financija o izvršenju proračuna lokalnih samouprava i subvencijama trgovačkim društvima i zadrugama izvan javnog sektora zaslužio je najvećim postotnim porastom (+2.479,94 posto) izdvajanja namijenjenim spomenutoj kategoriji poduzetnika u 2022. nasuprot izdvajanjima u 2021.

Virovitica nudi ulagačima niz prednosti pri ulasku u poduzetničke zone, posebice onima koji se bave proizvodnjom. Četvorni metar zemljišta prodaje se investitorima za 13 centi i nisu dužni plaćati komunalnu naknadu sve dok ne počne proizvodnja. U 2022. godini sredstva su se najviše izdvajala za olakšice pri kupnji zemljišta u poduzetničkim zonama grada.

Gledajući deset godina unatrag, Grad Virovitica je ukupno za olakšice poduzetnicima izdvojio preko 8,5 milijuna eura (olakšice za komunalnu naknadu, olakšice za kupnju građevinskih parcela …). Od ove godine na snazi je i novi Program ‘de minimis’ potpora za nove investicije u poduzetničkim zonama grada Virovitice, kao i Pravilnik o kupoprodaji građevinskog zemljišta temeljem navedenog Programa koji diže potpore do maksimalnih potpora male vrijednosti– napominju iz Grada.

Inače, Grad Virovitica ima 9 poduzetničkih zona -PZ I, PZ II, PZ III, PZ Antunovac, PZ Bilogora, PZ Sjever, PZ Zapad I, PZ Zapad II i Poduzetničku mega zonu koja će u budućnosti biti najveća u Hrvatskoj i – Europi. Prostore se na oko 360 hektara državnog i gradskog zemljišta. Iako je prostorno-planski definirana, ovi hektari nisu njena posljednja granica. Predviđeno je njeno širenje i uređenje u III. fazi na dodatnih 600 hektara, potom u posljednjoj fazi na čak 1200 hektara. Kao takva bit će jedna od najvećih europskih zona.

Položaj ove poduzetničke zone uz državnu cestu idealan je za smještaj velikih logističkih centara jer se nalazi na spoju postojećih i budućih državnih i brzih cesta D2 i D5 te brze ceste D12, odnosno na najvećem prometnom čvorištu u ovom dijelu regije, ne samo RH.

U tijeku je izgradnja brze ceste do Zagreba što je za Viroviticu važno ne samo zbog kraćeg puta prema Metropoli, već i zbog stavljanja u punu funkciju poduzetničkih zona grada.

Grad Virovitica prodaje zemljište po vrlo poticajnim uvjetima, odnosno potpuni poticaj ovisno o djelatnosti i broju zaposlenih iznosi 0,13 eura/m2. Investitorima u poduzetničkim zonama nudi se građevinsko zemljište opremljeno infrastrukturom i svakog investitora pratimo od ideje do realizacije projekta. Na raspolaganju je i naša Razvojna agencija VTA koja za sve naše poduzetnike u poduzetničkim zonama piše i prijavljuje projekte na aktualne natječaje, a sve kako bi se što više pomoglo i olakšalo investitorima.”, rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

(gradonacelnik.hr)

ANALIZA SUBVENCIJA PODUZETNICIMA POSTOTNI TREND PRAVI