Vinkovačke jeseni: Od 8. do 17. rujna Vinkovci će ponovno biti središte tradicijske kulture

0
Foto: Đuro Karalić/press032

Još ostalo samo dva dana do početka Vinkovačkih jeseni, proslave bogatstva slavonske folklorne tradicije, gastronomije i kulturnih izričaja. Uz one glavne tradicijske, 58. Vinkovačke jeseni naše najveće kulturno-turističke manifestacije, živjet će i kroz zanimljiv zabavni sadržaj.

Desetodnevna hrvatska tradicijska manifestacija privodi kraju šesto desetljeće, a u petak 8. rujna početak je 58. izdanja uhodane šprance koja kada bi se mijenjala više ne bi bila ono što živi u domaćem šokačkom puku, tolike godine, vinkovačkom. Stvar je prestiža nastupiti na Vinkovačkim jesenima. Već brojka od 100 000 posjetitelja, koliko ih tih dana prođe gradom, dovoljno govori o ugledu manifestacije koja je davno prerasla granice Srijema i Slavonije.

Vinkovačke jeseni počinju Folklornim večerima, Županijskom smotrom folklora u trajanju šest dana, na kojima se predstavlja četrdesetak KUD-ova. Dukat će mnogima biti lajtmotiv ovogodišnjeg nastupa. Otvara ih vukovarsko-srijemski župan u društvu domaćina, gradonačelnika Vinkovaca i njegova zamjenika. Prethodi otvaranje tarabi malih obrta Slavonskoga sokaka s ponudom rukotvorina, šeširdžija, kožušara, proizvođača domaćih proizvoda, gastronomije restorana i neizostavnog čobanca kojeg svaku večer priprema drugo lovačko društvo s besplatnim porcijama za građane. Prvog vikenda predstavit će običaje i gastro ponudu Slovenija u Slavoniji. Uvod u svaku večer, tamburaši su na Sokaku koji pozdravljaju pjesmom sve goste grada na Bosutu okupljene na Trgu Vinkovačkih jeseni. Ondje će se izmjenjivati Slavonski sokak, Begeš, Sanjalice.

Na potezu do središnje pozornice, Bircuz je mjesto koje će evocirati nekadašnja okupljališta naših starih uz čašicu i razgovor, mezu i pjesmu. Vinski šor okupljalište je ljubitelja božanske kapljice koji će imati prigodu kušati domaće sorte vina. Seriju koncerata otvorit će prvog dana od 22 sata Doris Dragović pa redom, Đeram u subotu, Domenika u nedjelju koja će zabavljati i goste Dječjih vinkovačkih jeseni, Matija Cvek u ponedjeljak, Vranac u utorak, Fijaker u srijedu, Sinovi ravnice u četvrtak. Petak nakon otvorenja nastupa Stjepan Jeršek Štef, subota je Šimina, a Joletova završna nedjelja. Organizator je nastojao zadovoljiti sve ukuse dajući ipak primat tamburaškoj glazbi koja čini okosnicu manifestacije, a čije središnje priredbe traju od 15. do 17. rujna.