Velika suradnja osječkog i riječkog HNK-a

0

Nakon održanog sastanka ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek s intendantima nacionalnih kazališta, početkom svibnja, potpisan je Sporazum o suradnji s ciljem poboljšanja institucijske suradnje, koprodukcija, uzajamnih gostovanja i razmjene predstava među nacionalnim kazalištima. Slijedom toga, u ponedjeljak, 7. lipnja, HNK u Osijeku na čelu s intendanticom Draženom Vrseljom i HNK u Rijeci, na čelu s intendantom Marinom Blaževićem, potpisali su Ugovor o koprodukciji dvaju nacionalnih kazališta koji će realizirati premijernom operom Arlecchino & Gianni Schicci. Potpisivanju Ugovora nazočili su i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić te gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, a nakon svečanosti odgledali su i premijeru opere Samson i Dalila.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić napomenuo je kako je ostvarena suradnja riječkog i osječkog HNK-a izuzetno vrijedna i važna te će doprinijeti kulturnom obogaćivanju ponude obiju kazališnih kuća.

– Potpisani Ugovor o koprodukciji važan je korak ka stvaranju visoko kvalitetnog kulturnog sadržaja, a s obzirom na najavljenu suradnju u realizaciji opere Gianni Schicci & Arlecchino koja će svoje mjesto naći na opernom festivalu u Finskoj, siguran sam da će se ona nastaviti i u budućnosti na radost zainteresirane publike – rekao je Miletić.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Tatjana Roth naglasila je kako Ugovor o koprodukciji dokazuje da Sporazum o suradnji nacionalnih kazališnih kuća nije samo deklarativan.

– Osječko-baranjska županija kao osnivač HNK u Osijeku iznimno je ponosna na međuinstitucionalnu suradnju. Takve suradnje nude odgovore na trenutačna kretanja, pronalaze dodanu vrijednost te unaprjeđuju kulturnu produkciju, kvalitetu programa i njihovu dostupnost. Intendanti svih pet hrvatskih nacionalnih kazališta u nazočnosti ministrice kulture imedija Nine Obuljen Koržinek potpisali su početkom svibnja ugovor o stalnoj suradnji. Današnje potpisivanje Ugovora o koprodukciji između HNK-a u Osijeku i HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke dokaz je da Sporazum nije samo deklarativan. Suradnja započinje premijerom velike koprodukcije opere Arlecchino & Gianni Schicci, Feruccio Busonija i Giacomo Puccinija s kojom su pozvani na veliki operni festival u Finskoj, Savolinni festival. Izuzetno je važno predstavljati hrvatsku kulturu i stvaralaštvo u inozemstvu jer je ona pouzdan partner našega razvoja. A institucije u kulturi još su jednom pokazale da nisu trome već naprotiv, agilne na dobrobit umjetnika i publike – istaknula je Roth.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić dodao je da će suradnja poput ove dodatno obogatiti kulturnu ponudu grada.

Nakon što su intendanti svih pet hrvatskih nacionalnih kazališta prije otprilike mjesec dana potpisali ugovor o stalnoj suradnji, današnji potpis između Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i HNK Ivan pl. Zajc Rijeka predstavlja konačnu realizaciju odnosno konkretizaciju te suradnje. Ovo je samo jedan u nizu koraka zahvaljujući kojima Osijek postaje urbano i kulturno središte regije i istoka Hrvatske, a mi ćemo i u budućnosti surađivati sa svim nacionalnim kazališnim kućama čime ćemo obogatiti ponudu i sadržaj ne samo za Osječane već i za njihove goste. Osijek je grad koji može ponuditi pregršt kulturnih sadržaja i na tome ćemo neprestano raditi u suradnji sa svim kulturnim institucijama – zaključio je Radić.

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Dražena Vrselja izrazila je veliko zadovoljstvo zbog ostvarene suradnje.

– Jako mi je drago da su se nacionalnog Sporazuma prvi dotakli HNK u Osijeku i HNK iz Rijeke. Ono što bi me posebno veselilo i što sam predložila gradonačelniku, jest ideja da zajednička opera Gianni Schicci & Arlecchino bude otvarajuća predstava Osječkog ljeta kulture 2022. godine. Naime, prije odlaska na festival opera u Finsku, smatram da bi bilo poželjno jednu veliku operu prikazati Osječanima – istaknula je Vrselja.