Vatrogaskinje s kontinenta došle u Dalmaciju na ispomoć u protupožarnoj sezoni

0
foto: DVD Supetar

Hrvatska vatrogasna zajednica od ove je PP sezone uvela jednu značajnu novinu u operativnoj provedbi posebnih mjera zaštite od požara u priobalju tijekom ljeta, ove godine prvi put je započela sa dislokacijom operativnih vatrogaskinja, koje do sada nisu išle na redovne dislokacije.

Za HVZ ovo je veliki korak naprijed u smislu ravnopravnosti spolova i jednakoj prisutnosti naših kolegica vatrogaskinja u svim područjima vatrogasnog poziva pa tako i onom najtežem, profesionalnom, operativnom, neposredno na terenu.

Izuzetna nam je čast što je naša matična organizacija upravo naš otok i našu postrojbu izabrala za provedbu ovog projekta davši nam tako posredno priznanje za trud, entuzijazam i profesionalizam kojim pristupamo obavljanju naših redovnih zadaća. Ukazano povjerenje nastojat ćemo u potpunosti opravdati, maksimalno biti na raspolaganju našim kolegicama ovog ljeta, nimalo ih, u profesionalnom smislu, ne štedeći pri tome i tako na najbolji mogući način da pokazati i dokazati da naše kolegice u vatrogastvu više nisu izuzetak i atrakcija nego sasvim normalna i uobičajena stvar.

Stoga će one kao i svako drugo vatrogasno pojačanje u priobalju redovno dežurati i izlaziti na intervencije s našim domaćim vatrogascima obavljajući pri tome i sve ostale redovne vatrogasne djelatnosti poput redovnih pregleda i posprema tehnike i vozila, vatrogasnih vježbi a bit će vremena i za edukacije i stručne radionice na kojima će se zajedno sa našim slovenskim kolegama iz projekta AAKT, o kojemo smo već izvještavali, upoznati specifičnostima vatrogasnog poziva u priobalju a posebice na otocima.

Spomenimo na kraju i imena onih koje će kao prva u potpunosti ženska dislokacija na priobalju u povijesti modernog hrvatskog vatorgastva ući u anale Hrvatske vatrogasne zajednice, to su dakle Zdenka Hržin (DVD Dragnovec), Valentina Novak (DVD Draganovec) iz Koprivničko-križevačke te Ana Kapoši (JVP Osijek) i Barbara Svrtan (DVD Veliškovci) iz Osječko-baranjske županije.