Vakula otkrio kakvo nas vrijeme očekuje u veljači

0
foto: Pixabay

Nakon prosinačke, i srednja siječanjska temperatura zraka – unatoč povremenim hladnim valovima, na kopnu i čestim temperaturnim minusima – diljem Hrvatske bila je viša od prosječne, ali ipak s većinom manjim odstupanjima od prošlomjesečnih. Ostvare li se trenutačno vrlo vjerojatne prognoze ni u veljači velike hladnoće biti neće, a razmjerno toplo vjerojatno će biti i proljeće, piše meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Vakula za HRT piše kako se već sada može zaključiti kako je, unatoč prošlotjednim hladnih, studenim, na kopnu gdjekad i ledenim danima, srednja temperatura zraka ovogodišnjega siječnja na meteorološkim postajama DHMZ-a bila od 1 do 3 °C viša od prosječnih vrijednosti, i to od posljednjeg klimatološkog razdoblja, od 1991. do 2020. godine.

A tako će se, čini se, i nastaviti. I najnovije prognoze za temperaturne prilike u veljači u prilično su skladu s dosadašnjima – daju prilično veliku vjerojatnost nastavka iznadprosječne topline, posebice sljedećih desetak dana. Mogućnost za hladnije razdoblje postoji u drugom dijelu mjeseca, trenutačno najvjerojatnije u trećem cijelom tjednu veljače.

Proljeće, ljeto

Ni u prognozama za sljedeće mjesece nema znatnijih promjena. Ili kako je nedavno za “Klimatski izazov” Prvog programa Hrvatskog radija prognozirao Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a: “Dugoročna prognoza pokazuje povećanu vjerojatnost za iznadprosječnu toplinu i u idućim mjesecima pa neće biti iznenađenje ako i ova godina bude još jedna u nizu ekstremno toplih, u skladu s postojećim klimatskim promjenama i globalnim zatopljenjem.”