Ustavni sud objavio novo priopćenje. Najavio formiranje Etičkog povjerenstva za izbore

0
foto: HRT

Ustavni sud danas je objavio novo priopćenje u kojem ističe da će na temelju Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor imenovati Etičko povjerenstvo koje će ocjenjivati ponašanje sudionika izbora tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora te provoditi izvanupravni nadzor izborne promidžbe.

Kako Ustavni sud navodi u priopćenju, etičko povjerenstvo je “nestranačko tijelo općepriznatog javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima”.

“Prije početka izborne promidžbe Etičko povjerenstvo donosi i objavljuje Izborni etički kodeks koji čine sustav pravila o ponašanju pojedinaca i političkih stranaka u izbornoj promidžbi i izbornom postupku. Etičko povjerenstvo ima predsjednika i šestero članova od kojih po tri člana predlažu većinske i oporbene političke stranke, sukladno stranačkom sastavu Sabora”, ističe se u priopćenju.

Ustavni sud također navodi da je predsjednik Etičkog povjerenstva predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te da je 19. ožujka pozvao parlamentarne stranke da do četvrtka, 21. ožujka, dostave svoje prijedloge za članove Etičkog povjerenstva.

“Nakon što se prijedlozi zaprime, Ustavni sud RH imenovat će članove Etičkog povjerenstva kako bi ono moglo pravovremeno započeti s obavljanjem propisanih zadaća”, stoji u priopćenju.