Uspostavljena VirtuOS francuska veza

0

Studijskim posjetom krajem svibnja 2021. godine započela je suradnja s najprestižnijom vinskom europskom regijom Nova Akvitanija, potpisivanjem ugovora o suradnji i pružanju usluga stručnog usavršavanja nastavnika i mentora u obrazovnoj ustanovi CAFA WINE SCHOOL u Bordeauxu, Francuska čime je započelo usavršavanje u trajanju od dva i pol mjeseca te stjecanje diplome Wine consultant/Conseiller en sommellerie za10 nastavnika posluživanja i mentora kod poslodavaca. U okviru intenzivnog obrazovnog programa od 350 sati polaznici usavršavanja steći će kompetencije iz vinogradarstva i tehnologije proizvodnje i čuvanja vina, vinske karte svijeta, preko kušanja, prezentacije vina, sljubljivanja vina i hrane, do prodaje, marketinga i organizacije vinskih događaja/manifestacija.

U isto vrijeme nastavnici RCK vješto usavršavaju kulinarska umijeća na svjetski priznatoj akademiji Le Cordone Bleu u Parizu gdje pohađaju usavršavanja iz područja kuharstva i slastičarstva. Kako bi bili što uspješniji u usavršavanjima, tempo rada je intenzivan, a program koji realiziraju temelji se na individualnom i multikulturalnom pristupu. Svih 6 nastavnika i mentora izuzetno su zadovolji usavršavanjem kojem je fokus stvaranje, istraživanje i promocija suvremenih koncepata pripreme i obrade hrane.

Po povratku će stečena znanja i iskustva prenositi svojim kolegama nastavnicima, učenicima, polaznicima obrazovanja odraslih, ali i našim građanima u okviru različitih predavanja, radionica i manifestacija koje će RCK UTŠO organizirati u budućem razdoblju.

Navedeno je samo dio projektnih aktivnosti elementa jačanja kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika i mentora kod poslodavaca, u okviru EU projekta UP.03.3.1.05.006 „RCK VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva“. Projekt je 100% financiran iz EU sredstava i Državnog proračuna RH, ukupne vrijednosti 71.458.878,12 kuna, a više od 6 milijuna kuna namijenjeno je usavršavanjima na različitim tuzemnim i inozemnim akademija, od jednodnevnih radionica do višemjesečnih programa usavršavanje. U provedbi projekta sudjeluje nositelj Ugostiteljsko-turistička škola i 11 partnera – Osječko-baranjska županija, strukovne škole – SSŠ A. Horvata iz Đakova, SSŠ Vinkovci, SSŠ Virovitica i Obrtnička škola iz Požege, visokoobrazovne ustanove – Filozofski fakultete i Ekonomski fakultet iz Osijek te Udruga „Zvono“ iz Belišća.

Osječko-baranjska županija je prepoznala koncept regionalnih centara kompetentnosti, koji su dio nacionalne reforme strukovnog obrazovanja, strategije pametne specijalizacije i gospodarskih grana strateških odrednica naše regije. Ulaganje u znanje, je ulaganje u budućnost. To je smjer koji smo zajedno odabrali.