Uskoro će za ulazak u Hrvatsku biti potrebno ispuniti obrazac kao i po 7 eura, po osobi, platiti ulazak

0

Prema najavama medija zbog uvođenja sustava ETIAS građani BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova uskoro će prije ulaska u Hrvatsku, odnosno u EU, morati podnijeti elektronski obrazac. Isto tako ostavljena je i mogućnost kako će građani tih država za ulazak u Hrvatsku uskoro morati „plaćati“. Još uvijek nije poznata visina naknade za ulazak u EU ali se spominje jednokratna naknada od 7 eura.

Prema najavama putnici iz tih država će prije ulaska u EU morati ispuniti internetski obrazac zahtjeva preko namjenske stranice ili mobilne aplikacije. Kako se najavljuje ispunjavanje obrasca zahtjeva ne bi trebalo trajati dulje od 10 minuta, za njega ne bi trebala biti potrebna nikakva dokumentacija osim putne isprave (putovnice ili jednakovrijedne isprave). Ukoliko osoba nije dovoljno tehnološki educirana ostavljena je mogućnost da obrazac ispuni neka treća osoba. Ostaje tek da se vidi koliko će trebati da se podneseni zahtjev obradi, odnosno da se nekoj osobi odobri ulazak u EU. Svi podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina morat će elektronički platiti naknadu u iznosu od 7 eura po zahtjevu.

Napominje se i kako se bez odobrenja za putovanje  neće moći prijeći granica kao i da će ono, u najvećem broju slučajeva, biti izdano unutar nekoliko minuta od podnošenja zahtjeva, a rijetko zbog dodatne provjere dozvola se može čekati do 30 dana, Podnositelj se može i žaliti ako dobije odbijenicu. Treba znati i kako Hrvati koji žive u spomenutim državama, i imaju hrvatsko državljanstvo, neće morati plaćati ovu potvrdu.