USKOK pokrenuo istragu protiv članova zločinačke skupine zbog krijumčarenja migranata

0
foto: MUP/Ilustracija

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU osječko-baranjske, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana od kojih dvojica imaju i državljanstvo Srbije te još dvojice državljana Srbije zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj, drugoj članici EU ili potpisnici Šhengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.

Šestorici hrvatskih državljana i dvojici državljana Srbije sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor. USKOK ih tereti za krijumčarenje najmanje 119 stranih migranata na čemu su ostvarili korist od najmanje 238.000 eura.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u nastavku:

„Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., u razdoblju od 21. veljače 2023. do 9. prosinca 2023. u Hrvatskoj i Srbiji, s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi, s osobom iz Srbije te s drugim zasad nepoznatim osobama dogovorili i organizirali kontinuirano nedozvoljeno prevođenje iz Srbije te Bosne i Hercegovine u Hrvatsku većeg broja stranaca koji ne ispunjavaju uvjete za zakonit ulazak i boravak u Hrvatskoj, kao i njihov privremeni smještaj te daljnji prijevoz do dogovorenih odredišta na području Hrvatske i Europske unije, sve za za novčanu naknadu od najmanje 2.000 eura po osobi.

Radi realizacije dogovora, I. i II. okr. su okupili i povezali u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i više zasad nepoznatih osoba. Nakon što su I. i II. okr. s osobama iz Srbije te Bosne i Hercegovine dogovarali vrijeme, mjesto, broj stranaca, cijenu prebacivanja te njihov daljnji prijevoz do dogovorenih odredišta, osoba iz Srbije i VI. i VII. okr. te druge zasad nepoznate osobe pješice su prevodili strance preko granice između Srbije i Hrvatske izvan obilježenih graničnih prijelaza i granične kontrole. Potom su ih odvodili na dogovorena mjesta u blizini državne granice s Hrvatskom gdje su strance preuzimali IV. okr. i vozači angažirani za prijevoz do dogovorenih odredišta.

Također su VI. i VII. okr. s osobom iz Srbije dovodili strane državljane do dogovorenog mjesta na obali Dunava u blizini granice s Hrvatskom gdje ih je preuzimao I. okr. koji ih je čamcem i mimo granične kontrole prevozio preko Dunava u Hrvatsku. Po uputama I. okr., za to vrijeme III. okr. je na obali Dunava pazio na kretanje policijskih službenika.

Nakon toga su I. i II. okr. te osoba iz Srbije za daljnje preuzimanje i prijevoz stranaca angažirali III. do VII. okr., koji su ih zatim preuzimali i prevozili do dogovorenih odredišta. Pritom su I. i II. okr. bili prethodnica u pojedinim vožnjama stranih državljana radi provjere i dojavljivanja o mjestima policijske kontrole.

Na opisani način su prebacili najmanje 119 stranih državljana čime su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 238.000,00 eura. Za izvršena prebacivanja i prijevoze stranih državljana novac su preuzimali I., II. i VIII. okr., a okrivljenici su novac međusobno podijelili sukladno njihovim ulogama.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.” zaključuje se u priopćenju.