Uskok pokrenuo istragu protiv bivše državne tajnice, rektorice i prokurista, objavljeno za što ih se sve tereti

0
foto: RTL/Screenshot

Uskok je u utorak, 07. studenoga pokrenuo istragu protiv nekadašnje državne tajnice i kninske gradonačelnice Josipe Pleslić, nekada Rimac, poduzetnika Ante Stanišića te bivše rektorice zadarskog sveučilišta Dijane Vican.

Uskok je izvijestio da ih sumnjiči za trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti, a istragom je obuhvaćena i Stanišićeva tvrtka.

Tužiteljstvo navodi da je Josipa Pleslić, koristeći utjecaj koji je stekla kroz višegodišnje obnašanje dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru kao i svoj položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, dogovorila sa Stanišićem da će poduzimati sve potrebne radnje kako bi osigurala da državna i javna tijela te državne tvrtke u poslovanju sa Stanišićevom tvrtkom postupaju njemu u prilog.

On je bivšoj političarki zauzvrat omogućio da bez plaćanja režijskih troškova koristi stan u Zagrebu u vlasništvu njegove tvrtke te joj besplatno nabavio i ugradio opremu za obiteljsku kuću u Vodicama, čime se Rimac, prema tvrdnjama tužiteljstva, okoristila za oko 50.000 kuna.

Nakon što je ponuda Stanišićeve tvrtke bila treća po redu u predmetu nabave Josipa Pleslić je od predsjednika uprave HŽ Infrastrukture tražila da se, neovisno o stvarnom stanju, u drugim boljim ponudama u toj nabavi pronađe greška. No, on nije postupio po njezinom traženju.

Vican i Stanišić u ponedjeljak su uhićeni te nakon pretresa i prikupljanja dokaza dovedeni u Uskok, dok bivša političarka nije uhićena jer je cijeli slučaj, kako se doznaje, proizašao iz podataka nađenih u njenom mobitelu tijekom ranijih istraga.

Josipe Pleslić, ranije Rimac, uhićena je u svibnju 2020. i protiv nje su već podignute dvije optužnice. Terete ju za pogodovanje investitoru izgradnje vjetroelektrana na području Ervenika i Knina, a u postupku proizašlom iz afere Vjetroelektrane osumnjičena je za niz malverzacija, uključujući namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora, pogodovanje izmjenama uvjeta za zakup državnog zemljišta i slično.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

USKOK je, na temelju rezultata izvida koje je proveo ovaj Ured, donio rješenje o provođenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1980., 1992., 1959.) i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da su, u razdoblju od 23. siječnja 2018. do kraja svibnja 2020. u Zagrebu i Zadru, I. okr. i II. okr., zaposlenik te potom od 25. ožujka 2019. i prokurist IV. okr. trgovačkog društva, dogovorili da će I. okr., koristeći utjecaj koji je stekla kroz višegodišnje obnašanje dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru kao i svoj položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, poduzimati sve potrebne radnje kako bi osigurala da državna i javna tijela te trgovačka društva u vlasništvu Republike Hrvatske u poslovanju s IV. okr. društvom postupaju njemu u prilog, dok će joj zauzvrat II. okr. omogućiti da bez plaćanja režijskih troškova koristi stan u Zagrebu u vlasništvu IV. okr. društva te će joj bez naplate nabaviti i ugraditi opremu za obiteljsku kuću u Vodicama.

Nakon što je Sveučilište u Zadru zatražilo isplatu garancije od 1.450.000,00 kuna, koju je IV. okr. društvo pribavilo za potrebe otvorenog postupka javne nabave velike vrijednosti s namjerom zaključenja ugovora o javnoj nabavi za predmet nabave „Izvođenje radova na izgradnji Studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom na lokaciji Novog kampusa Sveučilišta u Zadru“, I. okr. je na traženje II. okr. od III. okr. rektorice Sveučilišta u Zadru zatražila da protivno interesima Sveučilišta u Zadru opozove navedeni zahtjev za naplatu. To je III. okr. i učinila, iako su bili ispunjeni uvjeti za naplatu garancije, čime je oštetila Sveučilište u Zadru za 1.450.000,00 kuna, u korist IV. okr. trgovačkog društva.

Nadalje, nakon što je ponuda IV. okr. društva bila treća po redu u predmetu nabave „Izvođenje radova na obnovi prijemne zgrade Osijek“ trgovačkog društva HŽ Infrastruktura d.o.o., II. okr. je od I. okr. zatražio da se založi kod predsjednika uprave tog društva da IV. okr. društvo bude izabrano kao najpovoljniji ponuditelj, što je ona prihvatila. Tako je od predsjednika uprave HŽ Infrastrukture tražila da se, neovisno o stvarnom stanju, u drugim boljim ponudama u toj nabavi pronađe greška. No, on nije postupio po njezinom traženju.

Zauzvrat je I. okr., sukladno dogovoru s II. okr., od siječnja 2018. do kraja svibnja 2020. godine u Zagrebu koristila stan u vlasništvu IV. okr. društva bez plaćanja režijskih troškova čime joj je pribavljena protupravna korist od najmanje 27.974,14 kuna. Osim toga joj je II. okr. na trošak IV. okr. društva omogućio besplatnu nabavu i ugradnju opreme u kući u Vodicama, u vrijednosti od najmanje 20.037,60 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika.