Unatoč problemima u 2020., Gradskom kazalištu Joze Ivakića bila je to plodonosna godina

0
Foto: Gradsko kazalište Joze Ivakića

Iz vinkovačkog Gradskog kazališta Joze Ivakića, na početku 2021. godine oglasili su se s nadom kako će uskoro otvoriti vrata ljubiteljima kazališne umjetnosti, a dok se to ne dogodi, s ponosom podsjećaju na ostvareno u teškoj i problemima opterećenoj 2020. godini.

“U 2020. ostvarili smo, zbog epidemije COVID-19, samo dio svojih planiranih aktivnosti no kada se sve uzme u obzir – moramo biti zadovoljni učinjenim. Naša 2020. godina, u brojkama: 4 premijerna naslova:- “Štajga”, prema romanu Ivane Šojat, dramatizacija i režija Jasmin Novljaković- “Gospođica Julija” Augusta Strindberga, dramatizacija Marijana Fumić, režija Aida Bukvić, u koprodukciji s HNK u Osijeku- “Ljepotica i zvijer” prema motivima dramatizacije Františeka Hrubina, režija Petronela Dušova, u koprodukciji s DK Branka Mihaljevića u Osijeku- “Hoću Božić svaki dan” tekst i režija Vladimir Andrić”, navode u objavi na vlastitoj Facebook stranici vinkovački kazalištarci.

Dodaju kako su predstave matične produkcije izvedene 45 puta, a 38 događanja u kazalištu posjetilo je oko 6000 posjetitelja.

“Ugostili smo 15 predstava, a bili smo na 29 gostovanja, na kojima nas je pogledalo oko 5000 gledatelja, sudjelovali smo na 6 Festivala. Tijekom lockdowna radili smo on-line: 3 naše predstave prikazane su na PLAVOJ Vinkovačkoj tv; 7 predstava na kazališnom YouTube kanalu; 4 predstave na web stranici NS Sesvete i 1 na kazališnom Facebook profilu. U prostoru galerije postavljene su 4 izložbe”, poručuju podsječajući na i osvojene brojne nagrade i priznanja. Vladimir Andrić na 27. Festivalu glumca osvojio je nagradu „Fabijan Šovagović” za najboljega glumca, za ulogu Andrije u predstavi Ivane Šojat „Štajga“, dok je Matea Marušić na 9. Bobijem danima u GD Histrion dobila specijalno priznanje za iskazivanje iznimnog komičarskog talenta u predstavi “Boeing Boeing” Marca Camolettija u režiji Nine Kleflin.

Predstava “Tamo gdje tuga spava” redateljice Andrijane Raguž (koprodukcija s Kazalištem Nova scena) na 13. Festivalu amaterskih kazališta u Slavonskom Brodu osvojila je niz nagrada, ravnatelj Kazališta Zdenko Rečić dobitnik je nagrade Županije za izuzetna ostvarenja u području kulture, a sve ono što radi Gradsko kazalište Joze Ivakića nije promaklo niti medijima te je tako kazalište dobilo nominacije za medijsku nagradu Zlatni studio 2021. u tri kategorije: za najbolju predstavu za koju je nominirana “Štajga”, za najbolju mušku ulogu za koju je nominiran Miroslav Čabraja i to za ulogu Mate u predstavi “Štajga” te za novo lice kazališta i filma za koju je nominirana Matea Marušić.