Unatoč neradnim nedjeljama – promet povećan

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Građani se polako privikavaju na neradne nedjelje, a podaci za siječanj pokazuju kako je promet u trgovini povećan za više od 12 posto ili za 140 milijuna eura više nego prošle godine te iznosi 1,3 milijarde eura, navodi HRT.

Podsjetimo, Novi Zakon o trgovini stupio je na snagu 1. srpnja, 2023. godine i prema njemu trgovine su nedjeljom u pravilu zatvorene, a trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili.

Najjači dani- petak i subota

U trgovini su uvijek bili ‘najjači dani’ petak i subota – podsjeća Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata. Sad se to, dodaje – samo pojačava, piše HRT.

Bez katastrofalnog učinka na promet

Još je prerano govoriti kako je neradna nedjelja utjecala na poslovne rezultate trgovina, no jasno je da se nije dogodilo ništa katastrofalno, kaže Drago Munjiza. Realni promet u trgovini lani je porastao 3,5 posto.

– Dućani koji imaju različite formate i više prodajnih mjesta u pojedinom gradu, oni nemaju nikakav problem i lako zamjenjuju promet jedne trgovine s drugim. Isto tako benzinske postaje su zabilježile nagli rast prometa, dok šoping-centri i male samostalne radnje, njima će trebati puno duže da se adaptiraju i da nadoknade promet, kaže Munjiza.

Trend rasta plaća i potrošnje nastavit će se

Ono što najviše određuje trendove potrošnje građana su inflacija i rast plaća. Samo u posljednjem lanjskom kvartalu plaće su realno rasle 12 posto. Trend će se nastaviti i u ovoj godini.

– Budući da će stopa inflacije nastaviti padati, onda ćemo imati realni rast plaća, koji će biti malo niži nešto nego 2023. Ali opet pozitivan – znači standard će nastaviti rasti, tvrdi guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.