Uhićen pripadnik HVO-a zbog ratnih zločina u Orašju

foto: pixabay

Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, 21. srpnja, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. OKZ RH.

Osnovano se sumnja da je osumnjičeni u svibnju 1992. u Orašju, tada kao 24-godišnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, grubo fizički i psihički zlostavljao dvoje civila izlažući ih intenzivnoj boli, patnji i poniženjima, a protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju s građanskim osobama, izvijestila je danas Policijska uprava osječko-baranjska.

Osumnjičeni je jučer, uhićen na području Vukovarsko-srijemske županije, a nakon provedenog kriminalističkog istraživanja danas je predan pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela “Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.