Učenici pokazali svoje vještine kroz Školsku zadrugu

0
foto: HRT

U današnjem svijetu digitalizacije, rijetko se može čuti kako su mlađe generacije zainteresirane za neke praktične stvari. Jedan od primjera je upravo ova smotra učeničkih zadruga Bjelovarsko-bilogorske županije. Na Međunarodni dan djece u Bjelovaru, učenici osnovnih škola su prikazali svoje radove.

Tko kaže da su mladi samo uz mobitele i slične uređaje? Pekmezi, džemovi i ocat nastali od jabuka, krušaka i šljiva iz školskog voćnjaka, suveniri od keramike drveta samo su dio proizvoda nastalih u učeničkim zadrugama, prenosi HRT.

“Radimo kućice od keramike raznih gradova i sela ove crvene su ciglenići, zelene su zelenići i plave su Stare Plavnice. Radimo i anđele i svašta nešto od keramike”, rekla je učenička zadruga “Oblak”, 1. OŠ Bjelovar Petra Prka.

Suveniri od drva poput okvira za slike specijalnost su učeničke zadruge Ždralko iz Daruvara. I nema podjela na muške i ženske poslove.

“Koristio sam lemilicu za drvo, pilu, Drvofix i čavle. Nismo skupi, pet eura”, poručio je Ante Husli, učenička zadruga “Ždralko”, CRS Daruvar.

Školske zadruge dobar su primjer razvijanja praktičnih vještina povezanih s nastavom, a kod mladih su to i počeci poticanja poduzetničkih sposobnosti. U radu zadruga uči se i živjeti s prirodom pa se koriste uglavnom prirodni, tradicionalni ekološki materijali. Cijene se kreativnost i iskoristivost.

“Svaka škola ima određen broj sati koji su namijenjeni baš radu zadruge kroz izvannastavne aktivnosti. Naravno, ide u prodaju, to je i smisao da se razvija poduzetništvo kod učenika, da oni shvaćaju što znači uložiti trud u neki proizvod i onda ga plasirati na tržite i od toga imati vidljivu neku korist”, rekla je ravnateljica 5. OŠ Bjelovar Jasmina Vuković.

Od petnaest zadruga iz cijele županije nakon ocjenjivanja radova dvije najbolje nadmetat će se na državnoj smotri u Karlovcu.