U Vukovaru dodijeljeni certifikati “Proizvodi hrvatskog seljaka”

0
FOTO:GRAD VUKOVAR

Grad Vukovar četvrtu godinu za redom uključio se u provedbu projekta Certificiranje seljačkih tržnica te je povjerenstvo za nadzor i dodjelu zaštićene oznake „Proizvod hrvatskog seljaka“ posjetilo i certificiralo 17 poljoprivrednih proizvođača koji svoje proizvode prodaju na Gradskoj tržnici Vukovar.

Cilj ovog projekta je promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ih od nelojalne konkurencije.

Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac čestitao je proizvođačima i uručio im certifikate izražavajući zadovoljstvo jer se i na ovakav način potiče domaća proizvodnja.

„Certificiranjem domaćih proizvođača želimo dodatno potaknuti lokalnu proizvodnju te promovirati domaće proizvode. Grad Vukovar dugi niz godina poticajnim mjerama pruža podršku poljoprivrednicima s područja našega grada, pa smo ove godine u tu namjenu osigurali milijun kuna.“, ističe ovom prilikom zamjenik Sušac te pojašnjava kako vukovarski poljoprivrednici i gospodarstvenici prepoznaju posvećenost Grada te namijenjena sredstva iskorištavaju u njihovom punom iznosu.

Igor Antolović, upravitelj službe vlastitog pogona Gradske tržnice Vukovar dodatno je pojasnio kriterije za certificiranje. „Bitno je da proizvođač ima registrirano poljoprivredno gospodarstvo i da sam proizvodi svoje poljoprivredne proizvode koje prodaje na našoj tržnici. Ukoliko povjerenstvo utvrdi ispunjenje svih kriterija, proizvođač postaje certificiran, a certifikati se obnavljaju svake godine.“, objašnjava Antolović.

„Na Gradskoj tržnici Vukovar djeluje preko 80 gospodarskih subjekata, od kojih je 50 na klupama. Tradicionalni tržni dani su srijedom i subotom i tada je posjećenost tržnice zaista velika.“, zaključuje naposljetku Antolović.

Organizaciju certificiranja i dodjele oznake kojom se jamči porijeklo proizvoda provodi Udruga hrvatskih tržnica (UHT) još od 2006. godine kada su imali tek nekoliko proizvođača, dok ih je danas certificiran veliki broj diljem Hrvatske. Certificiranje je za proizvođače besplatno, a uz sami certifikat proizvođaču se dodjeljuje i pregača te majice s logom Proizvod hrvatskog seljaka i Gradske tržnice Vukovar.

Osim drugih brojnih prednosti ovog projekta, ovo je i izvrsna prilika da se turistima prikaže sva raznolikost ponude tradicijske hrane i na taj način najbolje prezentiraju naše kulturne i prirodne vrijednosti.

Sam certifikat dokaz je i jamstvo kupcima da kupuju domaće proizvode, uzgojene i proizvedene na domaćem tlu.