U vukovarskom muzeju otvorena izložba japanske tradicijske keramike

0
Foto: Ivan Matić

„Yakishime – Earth Metamorphosis/Yakishime – Metamorfoza zemlje“ naziv je izložbe japanske tradicijske keramike koja je otvorena u Gradskom muzeju Vukovar. Tim povodom Vukovar je posjetila i veleposlanica Japana u Hrvatskoj Misako Kaji koja je rekla kako je na izložbi predstavljena posebna vrsta japanske keramike koja je karakteristična po tome što ne koristi glazuru. Pojasnila je i da se radi o posebnoj tehnici staroj stoljećima koja se i danas koristi u Japanu.

„Posjetitelji imaju priliku vidjeti posuđe koje je vrlo prikladno za japansku hranu koja mora biti ne samo biti ukusna nego i izgledati dobro i odlično se slaže u kombinaciji s ovim posuđem. Vukovar ima krasan muzej s kojim dugo surađujemo. Prošloga ljeta postavili smo ovdje i veliku izložbu japanskih lutaka“, rekla je Kaji.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić također je ukazala na višegodišnju dobru suradnju s veleposlanstvom Japana u Hrvatskoj i Japanskom fondacijom podsjećajući na brojen zajedničke projekte i izložbe koje su organizirali.