U Vinkovcima tijekom 2023. godine očekuje se završetak nove zgrade knjižnice, ali i početak obnove kazališta

Dovršetak uređenja i opremanja nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice, energetska obnova zgrade Gradskog kazališta Joza Ivakić te brojne kulturno-turističke priredbe i manifestacije, samo su dio onoga što nas očekuje u narednoj godini u okviru rada gradskog Upravnog odjela za kulturu i turizam.

Iz ukupne proračunske mase Grada Vinkovaca za 2023. godinu za aktivnosti ovog odjela predviđeno je 7,5 milijuna eura ili 56,6 milijuna kuna, a najveći dio tog novca odnosi se na ulaganje u nove i nastavak provođenja započetih projekata, za što je osigurano 4,4 milijuna eura odnosno nešto više od 33 milijuna kuna. Najveći projekt Odjela za kulturu i turizam, ističe pročelnica Marija Liščić Drmić, zasigurno je izgradnja Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, novog „hrama kulture“ našega grada.

Radovi se polako bliže kraju i uskoro nas očekuje završno opremanje 4.500 kvadratnih metara novoizgrađenog prostora gdje će naši knjižničari osim posudbe knjiga, tiskovina i druge građe, organizirati razne izložbe i kreativne radionica za školsku djecu i mlade, predstavljanja knjiga i rad s korisnicima u čitaonicama te brojne druge kulturno-društvene događaje. Važnost izgradnje naše nove knjižnice prepoznalo je i Ministarstvo kulture i medija koje je do sada uložilo u radove 21,5 milijuna kuna“, kaže Marija Liščić Drmić.

Kada je rad i djelovanje gradskih ustanova u kulturi u pitanju, za što je ukupno namijenjeno 20 milijuna kuna, pročelnica ponovno posebno izdvaja Gradsku knjižnicu i čitaonicu Vinkovci u kojoj nastavljaju s provođenjem projekta „Kultura u pokretu“, ukupne vrijednosti 4 milijuna kuna. Projektne aktivnosti, objašnjava, usmjerene su na korisnike Bibliobusne službe, mlađe od 25 i starije od 54 godine života te pripadnike nacionalnih manjina i osobe s invaliditetom, s velikim brojem radionica, gostovanja i promotivnih kampanja, ali i nabavkom novog modernog vozila što će omogućiti bržu i lakšu dostupnost knjižne građe na području cijele županije.

U 2023. godini nastavljamo i s projektima energetskih obnova zgrada javne namjene koje imaju status kulturnog dobra, konkretno zgrade Gradskog kazališta Joza Ivakić. Energetska obnova kazališta sufinancirana je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ukupnoj vrijednosti od 4,8 milijuna kuna, a odnosi se na zamjenu postojeće vanjske stolarije, uvođenje toplinske izolacije stropne ploče odnosno krovišta i pročelja te zamjenu svih rasvjetnih tijela i rekonstrukciju električnih instalacija“, ističe pročelnica Liščić Drmić.

Posebno naglašava i kako su planirani i pripremljeni projekti energetske obnove zgrade Ateljea umjetnika i Matice Hrvatske te dogradnja smještajnih kapaciteta i opremanje Interpretacijsko-edukacijskog centra sa suvenirnicom na Šokačkom stanu koji će dodatno podići kvalitetu turističke, ali i kulturne ponude Vinkovaca. Iz godine u godinu podiže se i ljestvica kvalitete turističke ponude, a u istom ritmu nastavlja se i u 2023. pa je tako, između ostalog, za manifestacije, razna događanja i aktivnosti osigurano 4,5 milijuna kuna.