U Vinkovcima otvoren prvi u Hrvatskoj Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije

0

Prvi centar za svjetlovodne tehnologije edukacijskog tipa u Hrvatskoj otvoren je u Vinkovcima s ciljem stvaranja osposobljenih kadrova koji su trenutno prilično traženi na tržištu rada.

Centar je otvoren na inicijativu Grada Vinkovaca i Tehnološkog parka Vinkovci, u čijim prostorijama su u tijeku i prve radionice, treninzi i certificiranja za polaznike, buduće stručnjake za rad na svjetlovodnim kablovima i svjetlovodnoj mreži.

„Ovo vidim kao jednu veliku priliku za sve naše građevinske tvrtke koje se bave infrastrukturnim radovima, ali isto tako i za sve nezaposlene da usvoje nova specijalizirana znanja i vještine koja su danas potreba na tržištu rada. Analizom tržišta došli smo do spoznaje da ne postoji dovoljno specijaliziranih kadrova za ovakve poslove na našem području te smo odlučili otvoriti jedan ovakav trening centar gdje bi svi zainteresirani stekli određena specijalizirana znanja i vještine kako bi bili konkurenti na sve zahtjevnijem tržištu rada. Sama svrha edukacijskih radionica i treninga je simulirati stvarnu optičku mrežu u jednom manjem opsegu u simuliranim i realnim uvjetima i na taj način povećati standarde kvalitete u svim budućim projektima koji se tiču optičke infrastrukture“, istaknuo je prilikom današnjeg posjeta Edukacijskom centru zamjenik gradonačelnika Josip Romić, naglasivši ovom prigodom kako su za sve korisnike usluga HZZ-a ovakve edukacije potpuno besplatne.

„Veliki je ovo korak za Vinkovce i vinkovačko gospodarstvo. Radit ćemo i na tome da budemo poznati kao nacionalni trening centar“, poručio je.

Današnje edukacije i treninge provode djelatnici tvrtke „Vega Comp“. Riječ je tvrtki koja ima više od 28 godina iskustva rada sa svjetlovodnom tehnologijom, više od 21 godine iskustva u održavanju treninga i educiranja stručnih kadrova i tri godine bogatog međunarodnog iskustva suradnje s državama članicama Europske unije u održavanju istih tih treninga.
„U Hrvatskoj je u tijeku nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata ovakvoga tipa, a jedan od njih je recimo i onaj koji se odnosi na razvoj širokopojasnog interneta, a koji se temelji na Okvirnom nacionalnom programu i naravno, financiran je iz europskih sredstava. Drugi je isto jako značajan projekt, a radi se o izgradnji agregacijske-svjetlovodne mreže i treći manji projekt odnosi se na privatne investitore koji ulažu u svjetlovodnu infrastrukturu, a to su investicije od strane Hrvatskog Telekoma, A1 i tvrtke Telemach. Dakle, posla ima i bit će ga još više u budućnosti i ovo je prilika za naše tvrtke, ali i za pojedince da to iskoriste. Stalno ponavljamo kako nam je cilj ulagati u obrazovanje, gospodarski rasti i napredak. Znanje je najveće bogatstvo i s ovim znanjem ćemo riješiti određene tržišne deficite jer ćemo naše ljude obučiti specijaliziranim znanjima i vještinama“, objašnjava Josip Romić.

Direktor Tehnološkog parka Vinkovci Josip Gilja napominje kako su polaznici aktualnih radionica, koje su na programu od 26. do 28. siječnja, radnici koji rade na IKT sustavima na području grada Vinkovaca, a uključena je i Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci jer nešto slično u skorijoj budućnosti planiraju organizirati i za učenike. Nove radionice na rasporedu su od 9. do 11. i od 23. do 25. veljače i to je izvrsna prilika da se prijave svi oni željni novih znanja i mogućnosti na tržištu rada.