U Slavonskom Brodu novi dom za beskućnike

0
foto:hrt

U Slavonskom Brodu službeno nema beskućnika. Neslužbeno čekaonica Željezničkog kolodvora – nekima je spavaonica. I Olgici iz Praga. Ondje je već tri mjeseca, primanja nema, a u Brod je stigla preko Zagreba.

U Centru za socijalnu skrb kažu da su s policijom ove ljude obilazili više puta.

– Uglavnom su to osobe kojima je stil života takav da se tamo nalaze i druže. Ne radi se o ljudima koji su u pravom smislu riječi beskućnici. Dakle to nisu ljudi bez stambenih uvjeta – tvrdi Anica Gusak-Krajnović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod.

Ali tu su. Bez tople postelje dok zima steže. Pa je grad napokon krenuo u akciju. Večeras otvara vrata novouređeni dom za beskućnike. Nalazi se u naselju Podvinje i od središta grada udaljen je oko 4 kilometra.

– Svi oni koji su doista ugroženi neće biti na hladnom – kaže Mirjana Matanović, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod.

Ondje se mogu okupati i prespavati.

– Što se tiče hrane to rješavamo preko pučke kuhinje. Sklonište vodi Crveni križ jer im je to i u opisu posla. I tamo imamo šest prostorija po dva kreveta – napominje Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

– Ja sam sretna što mi na području Brodsko posavske županije imamo takav smještaj. Svaka takva inicijativa je hvala vrijedna – ističe Anica Gusak-Krajnović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod.

Jer Brod je jutros osvanuo na minus osam. Hladno je bilo na klupama kolodvorske čekaonice. Beskućnici po definiciji ili ne. Nevažno. Svi koji zimske noći provode bez doma – trebaju našu pomoć i privremeno sklonište.Volume 90%