U slavonskobrodskoj bolnici preminuo prvi pacijent od gripe

foto: pixabay

Gripa je uzela prvu žrtvu u Hrvatskoj; virusom zaraženi pacijent preminuo je jutros u Općoj bolnici u Slavonskom Brodu, potvrdio je za Brodportal izv. prof. dr.sc. Ante Cvitković, epidemiolog i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije. 

Riječ je osobi rođenoj 1958. godine, necijepljenoj i s nekoliko komorbiditeta uključujući i dijabetes, koja je primljena u bolnicu zbog upale pluća.

Stabiliziran je, no stanje mu se naglo pogoršalo, a nakon testiranja, potvrđeno je da je imao virus gripe koja je, nažalost, dovela i do nepredviđenog smrtnog ishoda”, rekao je dr. Ivica Čabraja, spec. infektolog iz Opće bolnice Slavonski Brod. 

I to je, prema informacijama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prvi smrtni slučaj od gripe u našoj zemlji od početka epidemije, koja je ove sezone krneula ranije nego inače. Da je gripa u progresiji, potvrđuju i tjedne brojke zaraženih u protekla tri tjedna na području Brodsko-posavske županije. “U tjednu iza nas imamo nešto više od 220 oboljelih od gripe, prije dva tjedna bilo ih je oko 200, tjedan prije toga stotinu. No, stvaran broj oboljelih znanto je veći. Gripa je ozbiljna i opasna bolest” – kaže dr. Cvitković i očekuje daljnji rast zaraženih virusom influence. A što se tiče samog virusa, riječ je o tipu A koji dominira cijelom Europom i kojega je simptomatski teško razlikovati od virusa COVID-a 19, osim preciznom PCR detekcijom.