U rad puštena Plinska stanica Cerić u Jankovcima

0
foto: Vukovarko-srijemska županija

Svečano je u pogon puštena plinska stanica Cerić u Starim Jankovcima koja će služiti u svrhu proizvodnje prirodnog plina, a najavljena količina predstavlja 25 posto trenutačne dnevne proizvodnje plina u Hrvatskoj od oko dva milijuna kubičnih metara.

Eksploatacijsko polje Cerić smješteno je na području Vukovarsko-srijemske županije, na području Grada Vinkovaca te Općina Nuštar, Bogdanovci i Stari Jankovci.

Nositelj projekta je kanadska tvrtka Vermilion, a riječ je o investiciji na temelju ugovora iz 2016. godine, vrijednog oko 65 milijuna eura, koji su s kanadskom tvrtkom potpisali tadašnji premijer Tihomir Orešković i tadašnji ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

foto: Vukovarsko-srijemska županija

Proizvodnja plina planira se u potpunosti ostvarivati kroz postojeću istražnu bušotinu Cerić-1, kojoj će se, nakon što se utvrdi eksploatacijsko polje ugljikovodika, prenamijeniti status u eksploatacijsku (proizvodnu) bušotinu. Ukoliko se zbog tehničkih razloga ukaže potreba, izraditi će se dodatne bušotine. Proizvedeni plin će se plinovodom odvoditi prema planiranoj plinskoj stanici za obradu plina koja će se nalaziti uz lokalnu cestu LC4150 između naselja Stari Jankovci i Petrovci.

Postrojenje (plinska stanica) će prihvaćati plin iz eksploatacijskih polja Cerić i Berak (eksploatacija ugljikovodika iz EPU Berak je predmet zasebne Studije) te nakon obrade i postizanja karakteristika plina propisanih zakonskom regulativom Republike Hrvatske odvoditi do spoja s magistralnim plinovodom.

Svečanom otvorenju su prisustvovali ministar gospodarstva Ante Šušnjar, direktor tvrtke Vermilion Jeff Davies, direktor Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, načelnik općine Nuštar Hrvoje Drinovac i mnogi drugi, a ispred Vukovarsko-srijemske županije nazočnima se obratila pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i održivi razvoj Marija Budimir.