U potresu oštećena osnovna škola u Vrpolju

0
foto: ilustracija, izvor: pixabay

Više od 80 godina stara zgrada Osnovne škole u Vrpolju gdje je bio epicentar jutrošnjeg potresa magnitude 4,7 po Richteru, zadobila je oštećenja, u većini prostorija napuknuti su zidovi, a pao je i dio stropa na prvom katu.

“Izgleda da su oštećenja nastala na gotovo svim spojevima zida i plafona. U informatičkoj učionici zid je skroz napuknuo, oštećen je i zid u uredu ravnateljice, a čini se da je narušena i statika zgrade”, rekao je zamjenik ravnateljice Stipe Komadina.

Dodao je da im uskoro stiže statičar koji će sve detaljno pregledati i utvrditi stanje, a dolazak je najavio gradonačelnik Željko Burić s pročelnicom za društvene djelatnosti Mirjanom Žurić.

Osnovnu školu u Vrpolju pohađa 60-ak djece od prvog do osmog razreda. Nastava se danas odvija u školi, a djeci su dane upute kako se ponašati u slučaju ponovnog potresa.

“Ne želimo stvarati paniku, nastava ide dalje. Prije par mjeseci imali smo vježbe evakuacije tako da su svi upućeni u protokol”, kazao je zamjenik ravnatelja.

Nastava se u Osnovnoj školi Vrpolje odvija u tri zgrade, s tim da se glavni dio odvija u središnjoj zgradi staroj 83 godine.

“Zgrada je derutna i nužni su zahvati. U središnjoj zgradi smještena su četiri razreda i tu je sva administracija. Škola je u projektu za energetsku obnovu i nadamo se da će to sada napokon ići. Čekamo natječaj pa da se to napokon riješi jer ima tu još puno problema i stvari koje predstavljaju opasnost”, zaključuje Komadina.

Jak potres magnitude  4,7 prema Richteru pogodio je jutros u 5,59 sati područje Šibenika. Epicentar potresa bio je 13 kilometra jugoistočno od Šibenika na području Vrpolja, a intenzitet u epicentru bio je VI stupnja EMS ljestvice, izvijestila je ranije danas Seizmološka služba RH.

Iz Hrvatskih željeznica su jutros priopćili kako su zbog pregleda pruge nakon jakog potresa na šibenskom području, za promet zatvorene pružne dionice Knin – Split i Knin – Šibenik.