U Osječko-baranjskoj županiji novopozitivno 49 osoba, četiri osobe preminule

0

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 415 uzoraka od kojih je 100 bilo pozitivno na koronavirus.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 49 naselja Osječko-baranjske županije, a najviše (45) novopozitivnih je s područja grada Osijeka, zatim sedam s područja Đakova, po pet Belog Manastira i Donjeg Miholjca, po tri Bilja, Čeminca, Čepina, Našica, Semeljaca i Valpova, po dvije osobe su s područja Bizovca, Darde, Kneževih Vinograda i Podgorača, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Belišća, Donje Motičine, Draža, Đurđenovca, Erduta, Ernestinova, Feričanaca, Koške, Marijanaca, Petrijevaca, Popovca i Punitovaca.

Na bolničkom liječenju nalazi se 125 osoba koja su oboljele od COVID-19, i to 98 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 32 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 27 pacijenata s tim oboljenjem.

Preminule su četiri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 75 i 80 godina.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.593 osoba.

Policijski službenici proveli su 13 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili jedno kršenje (u Beketincima). Obavili su i 95 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili kršenja propisanih mjera.

Danas su punktove za cijepljenje u dvorani Gradski vrt obišli župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Ivan Hampovčan, ravnatelj Doma zdravlja OBŽ Mato Lukić, voditelj epidemiološke službe NZZJZ OBŽ Tomislav Dijanić i glavna sestra i pomoćnica ravnatelja DZ OBŽ za sestrinstvo Dragica Pavlović.

– Cijepljenje je na području cijele županije izvrsno organizirano, kontinuirano dolaze nove doze sva četiri proizvođača cjepiva i raspoređuju se po punktovima. Pozivam građane da se prijave za cijepljenje jer jedino s kvalitetnom procjepljenošću možemo očekivati normalizaciju života kojeg nam je nametnula ova pandemija- rekao je župan Anušić.

– Do sada nam je došlo oko 85 tisuća cjepiva sva četiri proizvođača i cjepiva dolaze u kontinuitetu od kraja godine kada smo imalo organizirano prvo cijepljenje u Domu za starije i nemoćne osobe u Osijeku. OD 2. travnja otvorili smo punktove i na njima je cijepljeno oko28 tisuća naših sugrađana – rekao je Dijanić.

Dom zdravlja OBŽ i NZZJZ OBŽ od 1. travnja organizirali su 11 punktova u županiji na kojima se dnevno može procijepiti oko 2.500 osoba.

– Danas u dvorani Gradski vrt cijepimo drugu dozu Moderne, trenutno je na području županije otvoreno osam punktova i ovim putem pozivam sve građane da se prijave putem svojih liječnika obiteljske medicine kako cijepljenjem pridonijeli društveno odgovornom ponašanju u vrijeme pandemije. Od prošlog tjedna smo krenuli s trećom fazom, no kada ima osoba iz druge faze, odnosno starijih od 65 i kroničnih bolesnika, on imaju prednost prilikom naručivanja – rekla je Dragica Pavlović.