U Osječko-baranjskoj županiji 223 novopozitivnih i 6 preminulih

0
foto: OBŽ

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo u posljednjih 24 sata testirano je ukupno 520 uzoraka od kojih je 223 pozitivno.

Najviše novopozitivnih osoba ima na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (119), a slijede područja gradova/općina Đakovo i Belišće (po 14), Valpovo i Našice (po 9), Čepin (6), Đurđenovac (5), Antunovac, Beli Manastir, Donji Miholjac i Bizovac (po 5), Čeminac, Darda, Erdut, Koška i Semeljci (po 3), Kneževi Vinogradi (2), Ernestinovo, Magadenovac, Petrijevci, Punitovci, Satnica Đakovačka, Šodolovci, Trnava i Viljevo (po 1).

U KBC-u Osijek hospitalizirano je 180 covid pozitivnih pacijenta od kojih je 43 na respiratoru. U našičkoj općoj županijskoj bolnici hospitalizirana su 52 pacijenta.

U posljednja 24 sata preminulo je šest osoba s područja Osječko-baranjske županije. Najstarija preminula osoba rođena je 1932., a najmlađa 1963. godine, a uz COVID-19 svi su imali i druge komorbiditete.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 2829 osoba. Policija je izvršila 60 provjera poštivanja mjera samoizolacije te je utvrđeno jedno kršenje.

Također je policija izvršila 79 provjere ugostiteljskih objekata i nije utvrđeno niti jedno kršenje. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 39 nadzora u vezi provođenja epidemioloških mjera, i to najviše u prodavaonicama i trgovinama (11), trgovačkim centrima (9), pekarnicama (5) te drugim objektima. U dva slučaja utvrdili su nepravilnosti za koje su izrekli upozorenja i naložili mjere za njihovo otklanjanje.

Od ponedjeljka uzimanje uzoraka za testiranje biti će uz prethodno naručivanje dostupno u đakovačkom Domu zdravlja.

Ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić na konferenciji za medije otkrio je kako su mobilizirane medicinske sestre i tehničari pristigli za Osijek i kreću s radom sutra. Radi se od 9 djelatnika te će se do sljedećeg tjedna mobilizirati još njih šestero.

Dodatan broj medicinskog osoblja potreban je KBC-u Osijek jer sutra kreće aktivacija treće faze respiracijskog centra zato, a ta odluka je temeljena na broju pacijenata na respiratoru koji se približava 50. KBC Osijek ima na raspolaganju oko 80 respiratoru od kojih je 60-ak trenutno namijenjen covid bolesnicima. Treća faza respiracijskog centra obuhvaća tri povezane lokacije, a to su lokacije odjela torakalne, neurokirurgije i kirurške jedinice intenzivnog liječenja koji su za tu svrhu pripremljeni posljednjih mjesec dana, otkrio je Zubčić.