U Osječko-baranjskoj županiji 111 novopozitivnih osoba

0
foto: OBŽ

Posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije testirano je 409 osoba na koronavirus od čega je 111 pozitivno, izvijestio je danas županijski Stožer na konferenciji za medije.

Novopozitivne osobe dolaze iz 53 naselja. Najviše ih je s prebivalištem na području grada Osijeka (43), 10 u Našicama i po 5 s područja Belišća, Čepina, Darde i Đakova. Ostala mjesta imaju manji broj novooboljelih.

U bolnicama je 115 pozitivnih pacijenata od čega je 16 na respiratoru.

Nažalost, preminule su tri osobe u dobi od 55, 81 i 88 godina.

U samoizolaciji je trenutno 1021 osoba. Policija je jučer izvršila 24 provjere poštivanja samoizolacije, a kršenje je utvrđeno kod građanke Republike Srbije koja je pri ulasku u Hrvatsku prijavila tranzit, a zadržala se četiri dana.

Na novinarsko pitanje o prioritetnom cijepljenju turističkih djelatnika načelnik Stožer Hampovčan odgovorio je dan će i turistički djelatnici OBŽ biti prioritetni, ali ne u istom rangu kao oni s Jadrana.

Obzirom na Baranju kao poželjnu turističku destinaciju postavljeno je pitanje Stožeru o tome hoće li se organizirati punkt za testiranje i na tom području. Hampovčan je odgovorio da neće jer svi strani turisti koji ulaze u Hrvatsku mogu jedino ući s negativnim testom ili potvrdama o cijepljenju odnosno prebolijevanju. Oni koji će se htjeli testirati mogu to učiniti i dalje na tri punkta u županiji, od čega dva u Osijeku i jedan u Đakovu.

Tema na današnjoj sjednici Stožera između ostalog bilo je i provođenje nastave. Nakon analize utvrđeno je kako je 35 učenika zaraženo, a 300 osoba vezanih uz školstvo je u samoizolaciji. Hampovčan je medije izvijestio da situacija nije alarmantna te da nema potreba, za sada, za prelaskom na online nastavu.

Ravnateljica NZJZ OBŽ, dr.sc. Nataša Turić, iznijela je podatke o cijepljenju na punktovima ovaj tjedan. Otvoreno je 11 punktova, a u petak se otvaraju još dva u Đurđenovcu i Semeljcima. Jučer je cijepljeno 1.277 osoba.

Iz KBC-a Osijek na konferenciji rekli su kako je stanje u bolnici zadovoljavajuće te kako se kapaciteti prilagođavaju priljevu pacijenata za što još uvijek ima prostora.