U Osijeku je otvorena banka hrane Crvenog križa

0
foto: HRT/HTV

Sredstva za adaptaciju i opremanje Banke hrane Osječko-baranjske županije osigurana su temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz mehanizma za oporavak i otpornost koji je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek 2022. godine potpisalo s Ministarstvom poljoprivrede u ukupnoj vrijednosti od 200 tisuća eura, kao i ulaganjem vlastitih sredstava, piše HRT Radio Osijek. 

Projekt je prijavljen u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane, a realiziran je u razdoblju od 25. rujna 2022. do 1. listopada 2023. godine. Proveden je kako bi se obnovio skladišni prostor i nabavila potrebna oprema. Time bi se bitno olakšalo prikupljanje donirane hrane, čime se doprinosi povećanju prehrambene sigurnosti siromašnijih skupina stanovništva i smanjenju otpada od hrane.

U adaptaciju objekta Banke hrane Osječko-baranjske županije, kao i pripadajućeg pristupa, ograde i pomoćnih prostorija za skladištenje opreme uloženo je ukupno 540 tisuća eura, od čega je 200 tisuća financirano sredstvima Ministarstva poljoprivrede u sklopu projekta Banka hrane Osječko-baranjske županije, dok je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek u potrebne radove i opremu uložilo 340 tisuća eura vlastitih sredstava.

Realizacijom navedenih aktivnosti stvoreni su kapaciteti za uspostavu rada banke hrane, značajno je ojačan kapacitet Hrvatskog Crvenog križa Gradskog društva Crvenog križa Osijek za prijem donirane hrane, a nevedene aktivnosti doprinijet će borbi protiv siromaštva povećanjem prehrambene sigurnosti socijalno ugroženog stanovništva i politici kružnog gospodarstva, smanjenju otpada od hrane i povezanih negativnih utjecaja na okoliš. 

Svečano otvorenje Banke hrane Osječko-baranjske županije će se održati u utorak 19. ožujka 2024. godine s početkom u 11 sati u Baranjskoj ulici Osijeku.